БСП към Московски: Защо дадохте на Крумова и Христова да правят психотестовете за шофьорите

Депутатите от „БСП за България“ Георги Свиленски и Петър Витанов питат транспортния министър Ивайло Московски по какви критерии е избрал Калина Крумова и Антоанета Христова за изпълнители на обществената поръчка за разработването на нови психотестове за шофьори, лишени временно от книжки.

За изпълнението на проекта транспортното министерство дава на Крумова и Христова чрез института, чийто директор е Христова, 378 000 лв. без ДДС. Поръчката е възложена на 26 юни 2017 г. със срок за изпълнение е 18 месеца, като досега е проведен един семинар и са отчетени два документа. Двете дами имат обаче и частно сдружение, а част от дейността му припокрива тази на института. Въпросът е депозиран вчера в НС и трябва да бъде включен в парламентарния контрол.

Социалистите търсят отговор от транспортния шеф заради огромния обществен и медиен интерес. Московски ще трябва да обясни каква точно експертиза имат директорът на Института за изследване на населението Антоанета Христова и бившата депутатка от „Атака“ Калина Крумова, докторант в него и в момента – съветник на вътрешния министър Валентин Радев.

Ръководител на проекта и на самия институт е психологът Антоанета Христова, като в екипа по поръчката влиза и Крумова. Двете бяха съдружнички и в търговското дружество „Институт за политика“, като през ноември 2017 г. Крумова прехвърля дела си на Христова, а в края на май т.г. Христова пък го прехвърли на техния съдружник в сдружението Николай Вълев, шеф на строителната компания „Трейс груп“. Това стана след публикация за дейността на Христова, която противоречи на Устава на БАН и на законите. В УС на НПО-то със същото название освен Христова и Крумова влиза и Десислава Попова. От своя страна Вълев е съдружник в търговско дружество с Христо Ангелков, съпруг на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Преди месец Христова обяви с менторски тон пред  телевизия защо не трябва да се вярва на публикации в медиите, както и че нямало да има никакви парламентарни въпроси за усвояваните от нея и Крумова на пари.

Автомобилен транспорт

Симеон Славчев от Група 5: Без коли в центъра на София при мръсен въздух, помощи за ток, не за дърва

Енергийни помощи за ток и газ, а не на твърдо гориво, подмяна на отоплителните системи на гражданите – където е възможно газифициране и подмяна с отоплителни уреди, които да работят на ток […]

Uncategorized

Високоскоростен влак дерайлира в Анкара

Вискоскоростен влак катастрофира в Анкара. Загинали са най-малко четирима души, 43-има са ранени, съобщи губернаторът на Анкара Васип Шахин. Катастрофата е станала в 6,30 ч. местно време, когато скоростният влак потеглял от […]

Автомобилен транспорт

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

Българските автомобилни превозвачи подготвят протест в Брюксел заради новия Пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС, обявиха вчера представители на автомобилния бранш след среща с […]