БСП към Московски: Защо дадохте на Крумова и Христова да правят психотестовете за шофьорите

Депутатите от „БСП за България“ Георги Свиленски и Петър Витанов питат транспортния министър Ивайло Московски по какви критерии е избрал Калина Крумова и Антоанета Христова за изпълнители на обществената поръчка за разработването на нови психотестове за шофьори, лишени временно от книжки.

За изпълнението на проекта транспортното министерство дава на Крумова и Христова чрез института, чийто директор е Христова, 378 000 лв. без ДДС. Поръчката е възложена на 26 юни 2017 г. със срок за изпълнение е 18 месеца, като досега е проведен един семинар и са отчетени два документа. Двете дами имат обаче и частно сдружение, а част от дейността му припокрива тази на института. Въпросът е депозиран вчера в НС и трябва да бъде включен в парламентарния контрол.

Социалистите търсят отговор от транспортния шеф заради огромния обществен и медиен интерес. Московски ще трябва да обясни каква точно експертиза имат директорът на Института за изследване на населението Антоанета Христова и бившата депутатка от „Атака“ Калина Крумова, докторант в него и в момента – съветник на вътрешния министър Валентин Радев.

Ръководител на проекта и на самия институт е психологът Антоанета Христова, като в екипа по поръчката влиза и Крумова. Двете бяха съдружнички и в търговското дружество „Институт за политика“, като през ноември 2017 г. Крумова прехвърля дела си на Христова, а в края на май т.г. Христова пък го прехвърли на техния съдружник в сдружението Николай Вълев, шеф на строителната компания „Трейс груп“. Това стана след публикация за дейността на Христова, която противоречи на Устава на БАН и на законите. В УС на НПО-то със същото название освен Христова и Крумова влиза и Десислава Попова. От своя страна Вълев е съдружник в търговско дружество с Христо Ангелков, съпруг на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Преди месец Христова обяви с менторски тон пред  телевизия защо не трябва да се вярва на публикации в медиите, както и че нямало да има никакви парламентарни въпроси за усвояваните от нея и Крумова на пари.

Анализи

Инициативата „Един пояс, един път“ с положителен ефект върху китайската икономика в труден за Пекин момент

Приходите за китайския бизнес от сключени инженерни проекти в държавите от инициативата „Един пояс, един път“ (ЕПЕП) са се увеличили със 17.8 процента за първата половина на 2018 г., показват […]

Автомобилен транспорт

211 моста в страната плачат за ремонт

211 моста от републиканската ни пътна мрежа се нуждаят от ремонт, стана ясно по време на вчерашното правителствено заседание, което се проведе ден след като край италианския град Генуа рухна […]