БСП: Решението за концесия на летище София се взема на тъмно

Депутатите от БСП започнаха втора серия от своята „атака“ срещу концесията на летище София. Георги Свиленски е получил писмо от транспортния министър Ивайло Московски с подробности за процедурата за концесия на летище София.

 

Според Свиленски решението се взема на тъмно. Московски му отговорил, че цялата документация ще се види в края на тази седмица или най-късно следващата на сайта на ЕК. Становищата на Световната банка и на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) не било за трети лица.

Затова министърът пита двете институции може ли да разпространи техните становища. „Кой управлява България – правителството, Министерството на транспорта или Световната и Европейска банка“, пита социалистът.

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет „Борисов“ в началото на месец май Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет. Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, този път с международен консултант. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните. Очакваната сума е 480 млн. лв., която да бъде похарчена за БДЖ.

Въздушен транспорт

Rolls-Royce влиза в битката на „летящите таксита“

Rolls-Royce работи по концепция за “летящо такси”, пълното производство по която твърди, че ще започне в началото на новото десетилетие, пише CNBC. Британският прозводител подсказа за новата си разработка в […]

Автомобилен транспорт

Размерът на тол-таксите – в зависимост от качеството на пътя

Платено ще е преминаването по 16 хил. км от републиканската пътна мрежа от 16 август догодина. Различни тарифи за различните класове пътища ще плащат шофьорите на камиони след въвеждането на […]