Българските превозвачи получиха разрешение за нови полети от Москва до Бургас

Българските превозвачи са получили разрешение за 44 полета седмично по линията Москва-Бургас за летния сезон на текущата година, съобщава руският вестник „Ведомости“, като отбелязва, че това противоречи на договореностите от авиационните власти на България и Русия от януари 2017 г., които предвиждат авиокомпании от двете страни да имат право на изпълнението на 28 полета седмично по линията.
Полетите от руската столица се изпълняват от S7 (21 на седмица) и националния превозвач „Аерофлот“ (два на седмица, първият от които – от 2 юли). От Бургас за Москва „България Еър“ изпълнява 28 полета на седмица.
„Превишаването на квотите от българска страна <…>, с оглед на това, че руските авиокомпании са принудени са заобикалят Украйна, практически свежда целесъобразността от редовните полети в България до нула“, предупреждава в писмо президентът на Асоциацията на изпълнителите на въздушния транспорт Владимир Тасун.
В отговор заместник-ръководителят на Росавиация Олег Клим пояснява, че специалното разрешение за допълнителните редовни полети (16 на седмица) на „България Еър“ е издало Министерството на транспорта на Руската федерация на основание писмо от Главната дирекция на гражданската въздухоплавателна администрация на България.
Представител на S7 коментира: „Всяко увеличение за българските превозвачи над съгласуваните квоти е пряка загуба за руските авиокомпании“, като допълва, че заради избягването на прелитането през Украйна руските времето за полетите на руските превозвачи е с 37% по-дълго, отколкото това на българските.

Автомобилен транспорт

Защо катастрофиралият автобус от градския транспорт се е движил по АМ „Тракия“?

Тежките инциденти на пътя у нас продължават да бъдат тенденция. Последният беше на АМ „Тракия“ между ТИР и автобус от градския транспорт. Институциите поемат отговорност и разследват случая, но един […]

Въздушен транспорт

Мълния удари системата за зареждане на самолети на лондонското летище Стенстед

Десетки полети са отменени или задържани на лондонското летище Стенстед. Това стана заради повреда в системата за зареждане на самолети, която бе ударена от мълния, се казва в изявление на […]