Българските превозвачи получиха разрешение за нови полети от Москва до Бургас

Българските превозвачи са получили разрешение за 44 полета седмично по линията Москва-Бургас за летния сезон на текущата година, съобщава руският вестник „Ведомости“, като отбелязва, че това противоречи на договореностите от авиационните власти на България и Русия от януари 2017 г., които предвиждат авиокомпании от двете страни да имат право на изпълнението на 28 полета седмично по линията.
Полетите от руската столица се изпълняват от S7 (21 на седмица) и националния превозвач „Аерофлот“ (два на седмица, първият от които – от 2 юли). От Бургас за Москва „България Еър“ изпълнява 28 полета на седмица.
„Превишаването на квотите от българска страна <…>, с оглед на това, че руските авиокомпании са принудени са заобикалят Украйна, практически свежда целесъобразността от редовните полети в България до нула“, предупреждава в писмо президентът на Асоциацията на изпълнителите на въздушния транспорт Владимир Тасун.
В отговор заместник-ръководителят на Росавиация Олег Клим пояснява, че специалното разрешение за допълнителните редовни полети (16 на седмица) на „България Еър“ е издало Министерството на транспорта на Руската федерация на основание писмо от Главната дирекция на гражданската въздухоплавателна администрация на България.
Представител на S7 коментира: „Всяко увеличение за българските превозвачи над съгласуваните квоти е пряка загуба за руските авиокомпании“, като допълва, че заради избягването на прелитането през Украйна руските времето за полетите на руските превозвачи е с 37% по-дълго, отколкото това на българските.

Въздушен транспорт

Rolls-Royce влиза в битката на „летящите таксита“

Rolls-Royce работи по концепция за “летящо такси”, пълното производство по която твърди, че ще започне в началото на новото десетилетие, пише CNBC. Британският прозводител подсказа за новата си разработка в […]

Автомобилен транспорт

Размерът на тол-таксите – в зависимост от качеството на пътя

Платено ще е преминаването по 16 хил. км от републиканската пътна мрежа от 16 август догодина. Различни тарифи за различните класове пътища ще плащат шофьорите на камиони след въвеждането на […]