Българските превозвачи получиха разрешение за нови полети от Москва до Бургас

Българските превозвачи са получили разрешение за 44 полета седмично по линията Москва-Бургас за летния сезон на текущата година, съобщава руският вестник „Ведомости“, като отбелязва, че това противоречи на договореностите от авиационните власти на България и Русия от януари 2017 г., които предвиждат авиокомпании от двете страни да имат право на изпълнението на 28 полета седмично по линията.
Полетите от руската столица се изпълняват от S7 (21 на седмица) и националния превозвач „Аерофлот“ (два на седмица, първият от които – от 2 юли). От Бургас за Москва „България Еър“ изпълнява 28 полета на седмица.
„Превишаването на квотите от българска страна <…>, с оглед на това, че руските авиокомпании са принудени са заобикалят Украйна, практически свежда целесъобразността от редовните полети в България до нула“, предупреждава в писмо президентът на Асоциацията на изпълнителите на въздушния транспорт Владимир Тасун.
В отговор заместник-ръководителят на Росавиация Олег Клим пояснява, че специалното разрешение за допълнителните редовни полети (16 на седмица) на „България Еър“ е издало Министерството на транспорта на Руската федерация на основание писмо от Главната дирекция на гражданската въздухоплавателна администрация на България.
Представител на S7 коментира: „Всяко увеличение за българските превозвачи над съгласуваните квоти е пряка загуба за руските авиокомпании“, като допълва, че заради избягването на прелитането през Украйна руските времето за полетите на руските превозвачи е с 37% по-дълго, отколкото това на българските.

ЖП транспорт

Недостиг на пътнически влакове в БДЖ

В БДЖ не достигат пътнически влакове, обяви министърът на транспорта Росен Желязков . Пред парламентарната транспортна комисия той даде подробности за състоянието на компанията, предаде БНР. „БДЖ – Пътнически превози“ […]

ЖП транспорт

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване, коментират д-р Людмил Иванов – председател на Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA), и проф. Симеон Ананиев – председател на Клъстер […]

Автомобилен транспорт

Инфраструктурни проекти: инвестиции, политики и проблеми: глобална и регионална перспектива

Форум за балкански транспорт и инфраструктура Форум за корпоративно управление   Инфраструктурните проекти са неделим елемент от цялостното развитие на отделни държави,региони и на света като цяло. Съвременната глобализация е […]