Варна събира над 300 изявени световни компании в морския бранш

Варна събира над 300 изявени световни компании в морския бранш, които ще участват в Седма международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018″.

Тя се провежда от 21 до 23 май и се организира от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Във проявата вземат участие морски превозвачи, товародатели, логистични компании, оператори на пристанищни терминали, доставчици на пристанищно оборудване и услуги от близо 20 държави.

Сред тях са Италия, Германия, Белгия и Румъния. 7th Black Sea Ports & Shipping 2018 е най-голямото събитие в областта на корабоплаването за Черноморския регион и едно от най-големите и най-престижни международни събития в областта на морския транспорт в световен мащаб.

Eмблематичният форум се провежда за първи път в България, след като постиженията на ДППИ в областта на модернизирането на българските пристанища и на морския транспорт у нас получиха международно признание по време на миналогодишния форум, който се проведе в Батуми, Грузия.

Събитието съвпада с Българското председателство на Съвета на ЕС. Целта е да се анализират най-новите световни проблеми в областта на морския транспорт и логистиката, да се насърчи транспортът на контейнери в Черно море и стратегиите за развитие на транспортния пазар, да се адаптират нови технологии за обработка на контейнерите от Черноморските пристанища и да се повиши конкурентоспособността на портовете в района на базата на регионалното сътрудничество между различните организации.

В рамките на конференцията ще се обсъдят съвременните тенденции в пристанищния бизнес, текущата и прогнозна регионална търговия и ще се направят макро и микроикономически прогнози за развитието на Черноморския регион.

Инициативата „Eдин пояс, eдин път“, известна като Новия път на коприната, ще бъде сред основните теми, които се обсъдят още от световни специалисти в морския бранш по време на проявата. Българските морски пристанища могат да станат буферни хъбове за стоки от Азия, каза по този повод инж. Ангел Забуртов, ген. директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Според него, следващата една година трябва да премине под знака на промени в законодателството, което третира дейността на портовете. В рамките на форума ДП „Пристанищна инфраструктура“ ще представи своите постижения в областта на развитието на морския транспорт – изграждането на едни от най-съвременните системи за управление на корабния трафик, въвеждането на електронното управление в морския и речния транспорт – системите Single Window по море и река, както и предстоящото внедряване на системата за електронен обмен на информация в българските пристанища (Port Community System – PCS).

Автомобилен транспорт

Симеон Славчев от Група 5: Без коли в центъра на София при мръсен въздух, помощи за ток, не за дърва

Енергийни помощи за ток и газ, а не на твърдо гориво, подмяна на отоплителните системи на гражданите – където е възможно газифициране и подмяна с отоплителни уреди, които да работят на ток […]

Uncategorized

Високоскоростен влак дерайлира в Анкара

Вискоскоростен влак катастрофира в Анкара. Загинали са най-малко четирима души, 43-има са ранени, съобщи губернаторът на Анкара Васип Шахин. Катастрофата е станала в 6,30 ч. местно време, когато скоростният влак потеглял от […]

Автомобилен транспорт

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

Българските автомобилни превозвачи подготвят протест в Брюксел заради новия Пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС, обявиха вчера представители на автомобилния бранш след среща с […]