Военните блокираха достъпа до половината летище София за български компании

От близо месец военни от ВВС са блокирали достъпа на български авиокомпании до северната част на летище София, оплакаха се от потърпевшите. Над 600 човека нямат достъп до халетата на компаниите и не могат да работят.

Със съвместна заповед от 2000 година на две министерства – на транспорта и на отбраната северният район на летище София е определен за съвместно ползване от гражданската и военната авиация. Допреди една година заповедта се е изпълнявала стриктно. Междувременно от МО вадят акт за собственост на база на тази заповед и от един месец на три компании е забранено да преминават през територията – собственост на авиобаза Враждебна.

„Ние нямаме нищо против да плащаме наем за ползването на собствеността на МО, стига да имаме осигурен достъп до работните ни места. Но те просто не искат да ни пускат до собствените ни хангари“, оплакаха се служители на една от потърпевшите компании.

За да се реши проблема спешно е създадена работна група, в която влизат заместник-министри от двете ведомства.

Все още не е ясно дали създадената ситуация може да повлияе върху бъдещата концесия на леитщето, но според засегнатите компании тя създава сериозна предпоставка за натиск на бъдещия концесионер срещу българската държава при възикване на спорни ситуации.

Автомобилен транспорт

Защо катастрофиралият автобус от градския транспорт се е движил по АМ „Тракия“?

Тежките инциденти на пътя у нас продължават да бъдат тенденция. Последният беше на АМ „Тракия“ между ТИР и автобус от градския транспорт. Институциите поемат отговорност и разследват случая, но един […]

Въздушен транспорт

Мълния удари системата за зареждане на самолети на лондонското летище Стенстед

Десетки полети са отменени или задържани на лондонското летище Стенстед. Това стана заради повреда в системата за зареждане на самолети, която бе ударена от мълния, се казва в изявление на […]