Военните блокираха достъпа до половината летище София за български компании

От близо месец военни от ВВС са блокирали достъпа на български авиокомпании до северната част на летище София, оплакаха се от потърпевшите. Над 600 човека нямат достъп до халетата на компаниите и не могат да работят.

Със съвместна заповед от 2000 година на две министерства – на транспорта и на отбраната северният район на летище София е определен за съвместно ползване от гражданската и военната авиация. Допреди една година заповедта се е изпълнявала стриктно. Междувременно от МО вадят акт за собственост на база на тази заповед и от един месец на три компании е забранено да преминават през територията – собственост на авиобаза Враждебна.

„Ние нямаме нищо против да плащаме наем за ползването на собствеността на МО, стига да имаме осигурен достъп до работните ни места. Но те просто не искат да ни пускат до собствените ни хангари“, оплакаха се служители на една от потърпевшите компании.

За да се реши проблема спешно е създадена работна група, в която влизат заместник-министри от двете ведомства.

Все още не е ясно дали създадената ситуация може да повлияе върху бъдещата концесия на леитщето, но според засегнатите компании тя създава сериозна предпоставка за натиск на бъдещия концесионер срещу българската държава при възикване на спорни ситуации.

ЖП транспорт

Кой съсипа БДЖ? Отговорът е ясен: ГЕРБ

Управлаващата клика от ГЕРБ редовно реве как душмани без никакъв правен интерес спират иначе „перфектни“ обществени поръчки за милиони и милиарди и как трябвало законът да реже възможностите за неоснователни […]

Анализи

Инициативата „Един пояс, един път“ с положителен ефект върху китайската икономика в труден за Пекин момент

Приходите за китайския бизнес от сключени инженерни проекти в държавите от инициативата „Един пояс, един път“ (ЕПЕП) са се увеличили със 17.8 процента за първата половина на 2018 г., показват […]