В Пловдив градска железница с S-Bahn и Park&Ride система

Дали Пловдив ще има S-Bahn градска железница ? Това ще бъде решено от бъдещите проектанти на новия Общ устройствен план на града. Утре общинските съветници ще гласуват изготвянето на нов ОУП, който трябва да разработи концептуалните рамки за развитието на Пловдив следващите 25 години. В заданието, което ще струва 700 000 лева, трябва да стъпи върху идейната платформа, начертана от „Булплан” и приета от Община Пловдив. В сегашния ОУП е вкаран изграждането на S-Bahn градска железница , а през миналата година Община Пловдив поиска над 10 парцела с площ от над 20 000 кв.м от държавата, за реализирането на проекта.

В плановете на Общината е изграждането на S-Bahn железопътна система, която да бъде ползвана от пловдивчани и по този начин да се намали трафикът, катастрофите и вредните емисии. Транспортната система S-Bahn може да работи както в Пловдив, така и по направленията Пещера, Панагюрище, Карлово, Хисаря, Асеновград. Идеята е отсечката гара Филипово – Централна гара Пловдив (посока север – юг) да се освободи от тежкотоварен жп трафик и да остане единствено за пътници. Ако това се случи, по автономните релсови трасета може да се развива максимална скорост в града около 60 километра в час или средна скорост 32-38 километра в час“, Бъдещият S-Bahn би ползвал около 47 км жп пътища.

Инфраструктурата е собственост на НКЖИ , но ако товарният трафик бъде спрян и трасета се включат в автоматизираното управление на жп трафика, те могат да станат съставна част от мрежата на градския транспорт на Пловдив и да следват неговите правила – светофари и спирки, както е нормално за един град.

Засега не може да прогнозира приблизителната стойност на пловдивския S-Bahn, защото още няма изготвен идеен проект. Инвестиционни усилия ще трябват и за електрическите мотриси и вагони , за местата за прекачване, за местоположението на масовите паркинги и гаражи, свързани със системата Park&Ride (паркирай и пътувай), която би съпътствала въвеждането на S-Bahn.

Общината в Пловдив, проучва европейския опит и и се очаква да обяви конкурс за жп превозвач в който освен БДЖ да участват и други лицензирани в ЕС пътнически превозвачи. Подобен модел функционира много добре във Варшава и много други европейски градове.

Източник: http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=97889

Коментари от Facebook

Въздушен транспорт

Транспортал с журналистическа награда от българските авиокомпании

Главният редактор на „Транспортал“ Михаил Рангелов бе сред наградените журналисти по време на годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА). В присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова той […]

ЖП транспорт

„Експрес Сервиз“: Източват БДЖ чрез схеми за поддръжка и ремонт

БДЖ се източва чрез схеми за поддръжка и ремонт, алармира управителят на русенското предприятие „Експрес Сервиз“ Цветелин Колев. По думите му, фирмата е направила оферта на БДЖ да извършва поддръжка […]

Автомобилен транспорт

Край Българово: Откраднаха предпазната ограда на аутобана

Неизвестни апаши задигнали част от предпазната ограда на автомагистрала „Тракия“. Ударът е направен през почивните дни. От пътната агенция увериха, че са предприели незабавни мерки за възстановяване на липсващите 120 метра от съоръжението. Липсата […]