Гарите вече са активен градоразвиващ център

Гарите се превърнаха в изключително активен градоразвиващ център. Идеята, че гарата е мръсно място, което само криминализира, много бързо се преобразява. Това каза архитект Бойко Кадинов от фондация „Визар“ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването му беше архитектурният конкурс за вторичен градски център в София в зоната около Централна гара, който се провежда до 31 май 2018 г. Проектите ще бъдат показани между 5-10 юни в Националната художествена галерия.

Той даде пример с Виена, където ако някой иска да си купи нещо в събота вечер, всички магазини са затворени, но в центъра до новата гара всичко работи 24 часа.

„Визар“, фондацията, която отваря архитектурата към своята публичност и хвърля мостове към това архитектите да излязат от анонимността и да представят своите идеи, ще превърне четвъртото издание на едноименния конкурс в голяма изложба“, каза арх. Кадинов.

За една седмица посетителите ще могат да разгледат проектите и идеите на българските архитекти. Идеята на организаторите е да монтират екрани, на които да се показват тези проекти, както и да направят 3D мапинг.

Арх. Бойко Кадинов обоснова необходимостта от създаване на вторичен център в столицата с думите:

„Градът се развива и той отдавна надхвърли онези хипотези за 500 хиляди – 1 милион – 1,5 милиона жители. Хората, които живеят в метрополията София, виждат огромното море от ламарина, което сутрин залива столичните булеварди, транспортните потоци и необходимостта този град да се развива не само в централната си част, а да даде възможност за развитие на другите центрове. Струва ми се, че европейската столица София има нужда от това да погледне и към своето транспортно развитие.“

По думите на Кадинов, подкрепата на Столичната община е най-важното в случая, защото тя е жест, с който градът показва, че иска да се променя.

В конкурсът са поканени да изложат концепциите си не само българските архитекти, които работят в държавата, а и онези извън границите й.

Източник : www.blombergtv.bg

Автомобилен транспорт

Симеон Славчев от Група 5: Без коли в центъра на София при мръсен въздух, помощи за ток, не за дърва

Енергийни помощи за ток и газ, а не на твърдо гориво, подмяна на отоплителните системи на гражданите – където е възможно газифициране и подмяна с отоплителни уреди, които да работят на ток […]

Uncategorized

Високоскоростен влак дерайлира в Анкара

Вискоскоростен влак катастрофира в Анкара. Загинали са най-малко четирима души, 43-има са ранени, съобщи губернаторът на Анкара Васип Шахин. Катастрофата е станала в 6,30 ч. местно време, когато скоростният влак потеглял от […]

Автомобилен транспорт

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

Българските автомобилни превозвачи подготвят протест в Брюксел заради новия Пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС, обявиха вчера представители на автомобилния бранш след среща с […]