„Градски транспорт” – Варна ще тества автобуси на ток

„Градски транспорт” проучва възможностите за осигуряване на електрически автобуси във Варна. Това лято общинската транспортна фирма ще тества няколко автобуса на ток, за да прецени кой вариант ще е най-подходящ за условията в морската столица. Това разкри изпълнителният директор на дружеството Злати Златев пред съветниците от комисията „Собственост и стопанство”.

През август за период от месец ще бъде тестван електричерски автобус на китайската компания „Yutong”, какъвто има в Столична община. В края на август ще бъде тестван друг „зелен” автобус, на друга фирма.

Досега са водени разговори с 3 фирми производители на автобуси на ток, като  освен китайската „Yutong” се преговаря и с две европейски компании, посочи Златев.

„Засега нямаме средства, но търсим начин да осигурим финансиране”, коментира шефът на общинското транспортно дружество.
През 2016 г. „Градски транспорт” е реализира загуба от дейността си в размер на 1,87 милиона лева, което е над два пъти по-малко от предходната година (3,87 милиона лева бе загубата за 2015 г.)

Днес се навършва точно една година, откакто „Градски транспорт” пое обслужването на всички градски и крайградски линии на Варна. Това се отрази в голяма степен на приходната част и доведе до съществено увеличение на приходите от билети,  карти и доплащания от Общината, отчитат от общинския превозвач.

dariknews.bg
Автомобилен транспорт

Предлагат Росен Желязков за транспортен министър

Пореден коалиционен съвет се проведе вчера. Този път управляващите трябваше да обсъдят кой да бъде новият министър на транспорта. Предложението е това да е Росен Желязков. След трагедията край Своге, […]

Автомобилен транспорт

Петър Курумбашев: Всяка държава в ЕС трябва да реши как да регулира автобусните си превози

Всяка държава трябва сама да реши дали да създаде регулаторен орган, който да контролира автобусния транспорт, коментира евродепутатът Петър Курумбашев. На среща с бранша, организирана от Форума за Балкански транспорт […]