Експерти: ЖП проектът между Гърция и България е икономически нерентабилен

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас подписаха в Гърция меморандума за железопътната връзка, която трябва да свърже черноморските ни пристанища с тези в Северна Гърция. Би Ай Ти проследи подписването на живо (виж ТУК).

„Не става въпрос за договор за строителство, а за политическо споразумение, че е добре да има такава линия. Тепърва трябва да се учреди проектна компания и да се уточняват параметрите на участието и финансирането“, отбеляза в КОД 11-13 Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Силно се съмнявам дали банките биха дали пари на заем за този проект, песемистичен е той, като според него най-лошият вариант ще е да се използват средства на данъкоплатците.

Журналистът Михаил Рангелов от Форум за Балкански транспорт и инфраструктура също не е сигурен, че има икономист и в двете правителства – българското и гръцкото, който да направи положителна икономическа обосновка за този проект, за който и според двамата гости няма достатъчно товари и по-скоро се касае за повдигане на политическия имидж. Нямаме интерес от този проект, категоричен е той.

Чуйте аргументите на двамата гости във видеото.

Коментари от Facebook

ЖП транспорт

ЖП Бизнес и образование заедно напред. Среща ВТУ „Т.Каблешков“ и „Експрес Сервиз“ ООД

На 22 ноември 2017г. се проведе работна среща на ректора на ВТУ „Т.Каблешков“ проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова с г-н Цветелин Колев, мениджър на „Експрес Сервиз“ ООД, гр. Русе, националнен […]

ЖП транспорт

ЖП транспорта се „завръща“. Градска железница намалява трафика

Работещите в Източната индустриална зона ще спестяват по два часа дневно за пътуване. Десетки автобуси и стотици леки коли ще отпаднат от задръстванията пред Дунав мост. Градска железница (РГЖ) ще […]