ЕС глоби картели в автомобилния сектор с 546 млн. евро

Картелите са свързани с морски транспорт на нови автомобили, производството на запалителни свещи и доставки на спирачни системи. Такива незаконни тайни съглашения повишават цените на автомобилите и вредят на сектора, посочи комисията.

Картелите в крайна сметка вредят на европейските потребители и влияят негативно на конкуренцията в европейския автомобилен сектор, който дава работа на около 12 милиона души в Европейския съюз, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Чилийска компания, три японски фирми и съвместен норвежко-шведски превозвач общо са глобени с 395 милиона евро за картелиране между 2006 и 2012 година на пазара за превоз на коли, камиони, трактори и други големи превозни средства по света. Почти половината от купените или продадени автомобили между Европейския съюз и други части на света през 2016 година са били транспортирани от тези компании според комисията. Те са координирали подходите си в продажбите на срещи в офисите си, както и в ресторанти и барове, посочва комисията.

В картела за запалителни свещи германският производител Bosch и японските Denso и NKG са се договорили да зачитат пазарите си и са координирали някои тактики в продажбите. Denso е подал сигнала и другите две компании са глобени със 76 милиона евро.

Комисията също така съобщи за два картела на пазара за автомобилни спирачни системи в периода 2007-2011 година, в които са участвали Bosch и Continental, както и TRW, бивша американска компания, която сега е германска собственост. Глобата възлиза на 75 милиона евро.

Източник: с.Логистика

Автомобилен транспорт

Симеон Славчев от Група 5: Без коли в центъра на София при мръсен въздух, помощи за ток, не за дърва

Енергийни помощи за ток и газ, а не на твърдо гориво, подмяна на отоплителните системи на гражданите – където е възможно газифициране и подмяна с отоплителни уреди, които да работят на ток […]

Uncategorized

Високоскоростен влак дерайлира в Анкара

Вискоскоростен влак катастрофира в Анкара. Загинали са най-малко четирима души, 43-има са ранени, съобщи губернаторът на Анкара Васип Шахин. Катастрофата е станала в 6,30 ч. местно време, когато скоростният влак потеглял от […]

Автомобилен транспорт

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

Българските автомобилни превозвачи подготвят протест в Брюксел заради новия Пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС, обявиха вчера представители на автомобилния бранш след среща с […]