ЕС глоби картели в автомобилния сектор с 546 млн. евро

Картелите са свързани с морски транспорт на нови автомобили, производството на запалителни свещи и доставки на спирачни системи. Такива незаконни тайни съглашения повишават цените на автомобилите и вредят на сектора, посочи комисията.

Картелите в крайна сметка вредят на европейските потребители и влияят негативно на конкуренцията в европейския автомобилен сектор, който дава работа на около 12 милиона души в Европейския съюз, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Чилийска компания, три японски фирми и съвместен норвежко-шведски превозвач общо са глобени с 395 милиона евро за картелиране между 2006 и 2012 година на пазара за превоз на коли, камиони, трактори и други големи превозни средства по света. Почти половината от купените или продадени автомобили между Европейския съюз и други части на света през 2016 година са били транспортирани от тези компании според комисията. Те са координирали подходите си в продажбите на срещи в офисите си, както и в ресторанти и барове, посочва комисията.

В картела за запалителни свещи германският производител Bosch и японските Denso и NKG са се договорили да зачитат пазарите си и са координирали някои тактики в продажбите. Denso е подал сигнала и другите две компании са глобени със 76 милиона евро.

Комисията също така съобщи за два картела на пазара за автомобилни спирачни системи в периода 2007-2011 година, в които са участвали Bosch и Continental, както и TRW, бивша американска компания, която сега е германска собственост. Глобата възлиза на 75 милиона евро.

Източник: с.Логистика

Коментари от Facebook

Автомобилен транспорт

Край Българово: Откраднаха предпазната ограда на аутобана

Неизвестни апаши задигнали част от предпазната ограда на автомагистрала „Тракия“. Ударът е направен през почивните дни. От пътната агенция увериха, че са предприели незабавни мерки за възстановяване на липсващите 120 метра от съоръжението. Липсата […]

ЖП транспорт

Жп синдикат: БДЖ се източва и се води към фалит

БДЖ се води към умишлен фалит, заявиха от „Първи частен синдикат“ по повод скандалната процедура за ремонт на локомотиви, за която министърът на транспорта Ивайло Московски възложи спешна проверка на процедурата по ЗОП. […]

ЖП транспорт

Моделът на железниците – генерално сбъркан

За разлика от слепия дядо Йоцо от разказа на Иван Вазов, ние, зрящите, виждаме как в днешните времена българската железница се запътва към историята. В последните години тя е популярна […]