Задават ли се частни нискотарифни жп линии?

При евентуална модернизация на жп трасетата от София до Бургас с проектни скорости между 160 и 200 км/час ще се появят нови превозвачи. Това прогнозира доц. Венцислав Трифонов, член на УС на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия, в ефира на„Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Убеден съм в това, с колеги от автобусните компании сме говорили. Някои директно казаха „да, ние ще купим луксозни влакове, ще ги пуснем по трасето“. Целта е да има по-високо качество на транспорта, комфорт на обслужването, по-висока скорост на пътуването и естествено безопасност на движението“.

Доц. Симеон Ананиев, представител на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, смята, че тези частни превозвачи няма да имат проблеми с лицензирането и с цялостното представяне на пазара.

„Интересна новина, която остана встрани, е, че западните компании, които ще са на нашия железопътен пазар, вече са тук, в България“.

Подобрява ли се качеството на жп транспорта ни?

„С новото строителство, което се прави по линиите Пловдив-Бургас, София-Пловдив и всички останали, по които вървят дейности по рехабилитация, качеството се повишава по отношение на това, което извършва Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Тя повишава безопасността на превозните процеси. В развитието на жп инфраструктурата се наблюдава вкарване на нови системи, които осигуряват и повишават безопасността на движение“.

Кои са ключовите транснационални жп проекти на Балканите, които ще бъдат обсъдени на днешната конференция за жп транспорта на Балканите в рамките на европредседателството?

https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-04-13/zadavat-li-se-chastni-niskotarifni-zhp-linii

Източник : www.blombergtv.bg

Автомобилен транспорт

Три пъти скачат данъците за масовите шофьори, двойно падат таксите за колите на богатите

Михаил Рангелов   Под благовидния предлог за подобряване на екологията, управляващите от ГЕРБ без много шум приеха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси. В тези […]

Автомобилен транспорт

Новоремонтирано кръстовище в София стана езеро

Новоремонтираното кръстовище на Бул. „Дондуков“ и ул. „Кракра“ се превърна в малко езеро след вчерашния следобеден дъжд, съобщиха от неправителствената организация „Спаси София“. На снимките се вижда огромна локва, която […]

Воден транспорт

Капитан Никифор Герчев е номиниран за международна награда за търсене и спасяване „Владимир Максимов“

Председателят на българската доброволческа организация за морско търсене и спасяване БУЛСАР к.д.п. Никифор Герчев е номиниран за носител на международната награда „За цялостен принос в сектора на морското търсене и […]