Заключение на ЕК относно дизелгейт

Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите в Европейския съюз публикуваха своите заключения относно изтеглянето от пазара в Съюза на 8,5 милиона автомобила, извършено от Volkswagen Group вследствие на скандала „дизелгейт“.

Заключение на ЕК относно дизелгейт

Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите в Европейския съюз публикуваха своите заключения относно изтеглянето от пазара в Съюза на 8,5 милиона автомобила, извършено от Volkswagen Group вследствие на скандала „дизелгейт“.

Усилията на Volkswagen Group за изграждане на доверие при изтеглянето от пазара на засегнатите автомобили и същественото подобрение на предоставяната на потребителите информация се приветстват. Процентът на поправките възлиза към настоящия момент на 80% и групата се ангажира да продължи безплатната актуализация и свързаната с нея фактическа гаранция да разреши проблемите, които възникват след актуализацията, до края на 2020 година. Комисията и органите за защита на потребителите обаче изразяват съжаление, че дружеството не е предоставило цялостна и ясна гаранция в случай на проблеми, които възникват след поправката.

Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова заяви: Работихме усилено, за да накараме Volkswagen Group да бъде по-проактивна по отношение на потребителите в Европейския съюз, засегнати от скандала „дизелгейт“. Volkswagen изпълни плана за действие, който обеща, но това беше всичко. Това е още едно напомняне за нуждата от по-строги правила за индивидуална правна защита в Европейския съюз, включително колективни действия.“

В заключенията си Европейската комисия и органите за защита на потребителите признават, че действията, предприети от Volkswagen досега, са довели до положителни промени по отношение на предоставяната в интернет информация, включваща подробни въпроси и отговори, и видео клипове за причината за актуализацията и как може потребителите да се възползват от нея, както и за мярката за изграждане на доверие.

От друга страна, Фолксваген не предоставя пълна и ясна гаранция, че актуализацията не се отразява на ефективността на автомобилите, и отказва да опрости условията, даващи достъп до мярката за изграждане на доверие. Volkswagen Group се ангажира да отговори на всички евентуални жалби на потребители след поправката. При проблеми, свързани с актуализацията, засегнатите потребители се насърчават да се свържат със своите търговски представители по места. В случай че не получат съдействие, те следва да подадат официална жалба до националните точки за контакт на Volkswagen за изтеглянето от пазара и могат да информират своите национални организации на потребителите.

Източник: kamioni.bg

Анализи

Инициативата „Един пояс, един път“ с положителен ефект върху китайската икономика в труден за Пекин момент

Приходите за китайския бизнес от сключени инженерни проекти в държавите от инициативата „Един пояс, един път“ (ЕПЕП) са се увеличили със 17.8 процента за първата половина на 2018 г., показват […]

Автомобилен транспорт

211 моста в страната плачат за ремонт

211 моста от републиканската ни пътна мрежа се нуждаят от ремонт, стана ясно по време на вчерашното правителствено заседание, което се проведе ден след като край италианския град Генуа рухна […]