Затваряме границите за ТИР-ове при снеговалеж

Затваряне на всички гранични контролно-пропускателни пунктове при очакване на интензивни снеговалежи и навявания. Това е поискал премиерът Бойко Борисов от министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на правителството в сряда.

Поводът за това искане е затрудненото почистване на пътищата заради тежкотоварни камиони, които не могат да продължат пътя си заради снегонавявания.

Според Борисов така се върши двойна работа:

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Да обърна внимание на министър Нанков и министър Радев – когато се зададе такова време или има метеорологична прогноза, че ще има навявания, снеговалежи и такива студове, да се действа превантивно. Затваряте КПП-тата за ТИР-ове, за да не могат да влизат в България, докато не се разчистят пътищата.

Практиката какво показва – понеже влизат в страната, нареждате ги по магистралите. След това не може шест платна да се изчистят едновременно, защото те пречат. Когато тръгнат после, пак трябва да се пускат снегорини да изчистят аварийните ленти. Двойна работа! За целта превантивно спирате, когато се чисти, и когато са проходими пътищата – тогава пускате. Километри опашки от ТИР-ове и хората страдат тук във виелиците, а в същото време ние не можем да си свършим работата. Така че, двамата министри в координация и съгласувайте, разбира се, с Румъния, Гърция, Сърбия и Македония, оттам откъдето имаме вход.

Нанков!

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Господин премиер, колеги, мисля, че най-важното в случая, наистина, при изключително интензивния снеговалеж, основно в Източна България, който понастоящем продължава, сме затворили „Тракия“ от Карнобат до Ветрен, до Бургас, „Хемус“ знаете, че затваряхме, Каспичан – Шумен, и добре, че нямаме бедстващи хора. Имахме само три ситуации, където с колегите от МВР и от отбраната след осигуряване на тежка техника успяхме да ги извадим. При затворени пътища и при регулиране на движението от пътни полицаи те са се набили в преспите. Такъв беше случаят в Никопол, така беше случаят в Добрич на 26-ти вечерта. Същото е и с ТИР-овете.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова ви дадох рецепта как се лекува това нещо и повече да не се получава.

Министър Московски, Министерството на транспорта вчера бързо реагираха, не че трябва това да става практика, но като гледах как страдат в Тимишоара майки с деца, наши сънародници, решихме да изпратим големия самолет да прибере колкото може хора до Пловдив. Така че, справихме се с това, но дано действително да не се повтаря.

Източник: https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Borisov-iska-zatvariane-na-granitcite-za-TIR-ove-pri-snegovalezh_675923.html

Коментари от Facebook

Автомобилен транспорт

Край Българово: Откраднаха предпазната ограда на аутобана

Неизвестни апаши задигнали част от предпазната ограда на автомагистрала „Тракия“. Ударът е направен през почивните дни. От пътната агенция увериха, че са предприели незабавни мерки за възстановяване на липсващите 120 метра от съоръжението. Липсата […]

ЖП транспорт

Жп синдикат: БДЖ се източва и се води към фалит

БДЖ се води към умишлен фалит, заявиха от „Първи частен синдикат“ по повод скандалната процедура за ремонт на локомотиви, за която министърът на транспорта Ивайло Московски възложи спешна проверка на процедурата по ЗОП. […]

ЖП транспорт

Моделът на железниците – генерално сбъркан

За разлика от слепия дядо Йоцо от разказа на Иван Вазов, ние, зрящите, виждаме как в днешните времена българската железница се запътва към историята. В последните години тя е популярна […]