Ивайло Московски: От средата на 2018 г. роумингът със Западните Балкани ще падне с пъти

Марияна БОИКОВА

За тези 739 млн. лв. еврофинансиране за „Струма“ в Брюксел лично се намеси Борисов

– Г-н Московски, ЕК одобри финансирането на 40 км от магистрала „Струма“, това означава, че европарите вече са налице ли?

– Еврокомисията одобри апликационната форма (формуляр за финансиране – б.а.) за участъците Благоевград -Крупник, Кресна – Сандански и тунел „Железница“. Това означава, че тя е подготвена добре. С това решение се одобряват 628 млн. лв. средства от Кохезионния фонд на ЕС, националното съфинансиране е в размер на 111 млн. лева.

– А защо във фейсбук министърът на регионалното развитие Николай Нанков написа – отлична работа на Министерството на транспорта и на пътната агенция. Разбирам за пътната агенция, но какво направи Управляващият орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура44?

– Апликационната форма, след като се подготви от Агенция „Пътна инфраструктура“, идва в Управляващия орган. Ние първи я проверяваме, ако имаме забележки, я връщаме. След това отива в „Джаспърс“ (JASPERS е програма, която прави и независими оценки на проекти и е между Европейската комисия, ЕИБ и ЕБВР -б.а.). Там я проверяват и я изпращаме заедно в Брюксел, ЕК е последната инстанция. Ако Управляващият орган не е окей, проектът няма да получи дори държавно финансиране.

– Какви са следващите стъпки по тези лотове на магистрала „Струма“?

– Първо да ви обясня, след одобрението на Брюксел, облекчаваме държавния бюджет, защото досега строителството на тези участъци, което вече е в ход, ставаше с пари от него. Тези средства ще могат да бъдат възстановени от структурните фондове. А стъпките си следват, физическото изпълнение на тези участъци е в ход.

– Преди дни правителството даде разрешение Националната компания „Железопътна инфраструктура44 и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура да подпишат договор за 800 млн. лв. за обновяване на жп линията Пловдив-Бургас – втора фаза. Защо?

– Това се налага, за да можем да стартираме изграждането и рехабилитацията на жп отсечки между Пловдив и Бургас до окончателното одобрение на проекта. Чакаме Брюксел да ни върне апликационната форма, имаме добрата индикация, че и тя ще бъде одобрена. Навлизаме в активна фаза на изпълнение на проектите, одобрени от Брюксел, което ги прави необратими. По „Струма“ при предишното си посещение в Брюксел лично премиерът Бойко Борисов се намеси, за да може по-бързо да бъде одобрена апликационната форма.

– А влиза ли в срок проектът за най-трудния участък на „Струма44 -двата пътя през Кресненското дефиле?

– Публичното обсъждане на доклада по ОВОС за проекта премина, Министерството на околната среда и водите издаде оценка за въздействие на околната среда, окончателно са одобрени двете направления – трасето от София към Кулата да е по сегашния път, а от Гърция към София пътят е на изток от дефилето, скоростта в този участък е до 80 км в час. Приели сме графика, който са ни представили като реалистичен.

– Преди седмица обявихте инициатива за падане на роуминга, кога ще стане това?

– За нас основна цел по време на българското председателство е да провокираме за целия ЕС цените на роуминга със страните от Западните Балкани да паднат. Но изпреварващо, до края на годината ще подпишем двустранни споразумения с държавите от Западните Балкани. Ще дадем 6 месеца срок на операторите да редуцират цените При пътуването ни до Струмица на 23 ноември за съвместните заседания на българското и македонското правителства ще подпишем първото споразумение. 250 000 българи ходят годишно в Македония, в България идват на година към 300 000 македонци. За 600 000 души е важно да не плащат по 6-7 лв. на минута за разговори. Ще бъдат редуцирани и цените за интернет и за всички мобилни услуги. Това ще е доказателство за реални стъпки за приобщаване на държавите от Западните Балкани.

– Каква е гаранцията, че като подпишете тези меморандуми, операторите ще се съгласят да намалят тарифите?

– Провели сме разговори и те са потвърдили съгласие за тези мерки.

– А телекомите от Западните Балкани?

– За момента имаме положително становище от колегите.

– Кога ще може да се плаща по-малко и с колко?

– Надяваме се от средата на 2018 г. да има намалени цени. Държавите от Западните Балкани имат тарифи помежду си, доста приемливи са. Идеята е те да важат и за България.

– Някакво число ще кажете ли?

– Роумингът няма да падне изцяло. Нямам право да казвам числа, операторите ще ги кажат, но в пъти ще паднат цените.

– Бяхте казали, че до края на годината може да бъде обявена процедура за купуване на нови влакове.

– Да, така е. Поръчката е първият етап от обновяването на подвижния състав на „БДЖ-Пътнически превози“.

– Колко и какви видове ще бъдат купувани, вероятно ще бъде на етапи? За какъв период от време и с какво финансиране?

– Предвидили сме купуването на 41 мотрисни влака, разделени на 3 типа – за дълги, кратки разстояния, крайградските зони. както и за регионални превози. След доставката им оперативните разходи ще спаднат с 15%, което е 35 млн. лв. на година. С това ще поставим началото на цялостното обновяване, като в следващ етап планираме да закупим още 43 влака. Доставката ще се прави поетапно в рамките на 5 години. Изплащането на новите влакове ще бъде с капиталовия трансфер на дружеството, което, както знаете, досега отиваше за погасяване на стари задължения. Плановете ни са това да стане в рамките на 10 г.

– През 2023 г. ще са построени жп линии за по-високи скорости – към 160 км, ще има ли тогава влакове, които могат да развиват такива скорости?

– Очакванията ни са това да стане по-рано, всичко зависи от това как ще протече процедурата. Реалистично е през 2020 г. да бъдат доставени първите нови 13 влака.

 

24 часа

Анализи

Инициативата „Един пояс, един път“ с положителен ефект върху китайската икономика в труден за Пекин момент

Приходите за китайския бизнес от сключени инженерни проекти в държавите от инициативата „Един пояс, един път“ (ЕПЕП) са се увеличили със 17.8 процента за първата половина на 2018 г., показват […]

Автомобилен транспорт

211 моста в страната плачат за ремонт

211 моста от републиканската ни пътна мрежа се нуждаят от ремонт, стана ясно по време на вчерашното правителствено заседание, което се проведе ден след като край италианския град Генуа рухна […]