Московски: Концесията не означава смяна на собствеността, летище „София“ остава държавно

Отдаването на концесия не означава смяна на собствеността, летище „София“ остава публична държавна собственост. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на брифинг в Народното събрание във връзка с проекторешението на ПГ на „БСП за България“ за спиране на концесията на летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му документацията по концесията ще бъде публикувана във вестника на ЕС, за да има равен достъп на всички потенциални участници.

„След като има желание от БСП да получат документацията, те разбира се, ще я получат. Няма абсолютно никакви проблеми с процедурата. Спазваме стриктно и абсолютно коректно Закона за концесии. В решението на Министерски съвет, което беше взето от служебното правителство, беше записано, че трябва да се съобразим с новия Закон за концесиите, който сме направили. Относно това дали трябва или не трябва да се дава летище „София“ на концесия, бих казал, че концесията в никакъв случай не означава смяна на собствеността“, посочи Московски.

Предстои решаване на проблема с БДЖ, няма да има продажба нито на вагони, нито на сградата на железницата, каза още министърът.

Във връзка със задълженията на БДЖ, Московски коментира:

„С кредиторите водим преговори повече от една седмица с цел намаляване на наказателните лихви. Какви ще са споразумениятя може би към днешна дата ще бъде факт. Все още уточняваме какъв ще е размерът на наказателните лихви“.

Той посочи, че предстоят разговори с министъра на финансите и сумата да бъде предоставена като безлихвен заем от държавния бюджет.

ЖП транспорт

Желязков: Инцидентът с влака край Кресна е класически случай на форсмажор

Инцидентът е класически случай на форсмажор, тоест на непреодолима сила. Така министърът на транспорта Росен Желязков определи инцидента с дерайлирането на влака в Кресненското дефиле, при който в понеделник вечер […]

ЖП транспорт

Влакът Петрич- Благоевград дерайлира в Кресненското дефиле, четирима пострадаха

Влакът Петрич- Благоевград дерайлира заради срутване на скали на жп линията Кулата- Благоевград, четирима пострадаха. Инцидентът е станал на излизане от последния тунел в дефилето в посока гара „Черниче“. Локомотивът […]

Воден транспорт

Неправителствени организации поискаха спиране на поръчка на Морска администрация

За прекратяване на обществена поръчка на ИА „Морска администрация“ за 1,5 млн. лева за спасителни кораби на стендбай се обявиха морски неправителствени организации във Варна. Представители на БУЛСАР и Моряшкия […]