Нови правила при превоз на храни

Законът за храните предвижда нови правила за етикетите и транспортните средства за превоз на продуктите.
Законът бе приет през октомври миналата година на първо гласуване от парламента.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Димитров, експерт в Министерството на земеделието, храните и горите. Преди второто гласуване на проекта се очаква да бъдат направени доста поправки, защото са постъпили много предложения от заинтересовани страни.

Димитър Димитров заяви, че за транспортните средства ще има два режима на контрол. За автомобилите, които превозват храни от животински произход и хляб, ще се изисква специален стикер. За останалите автомобили предприятието ще предоставя на контролните органи списък на транспортните средства, но няма да се прави специална регистрация.

Другата голяма тема в закона е свързана с етикетирането на храните. Промяна се налага, тъй като сега се случва при вносни стоки етикетите на български да закриват основна информация на опаковката, поставена от производителя. След промените това няма да е възможно – етикетът на български не може да е върху задължителните данни за храната, заяви Димитров.

Изключение по думите му е предвидено за продукти в малки опаковки с ограничена повърхност – например хранителните добавки. Този проект е първият опит за регулация в онлайн предлагането на храни, информира експертът. Ако продуктът се предлага онлайн, задължителната информация ще трябва да се предоставя предварително на потребителя.

Новият закон разписва и регистрацията на лицата, които предлагат онлайн храни. „Когато се налага физическа проверка на храните, трябва да е ясно къде ще бъде направена и кое е отговорното лице“, обясни експертът. Всеки един субект, който търгува с храни, ще е задължен във всеки един момент да може да предоставя информация от кого е закупил суровината или храната и после на кого е доставена. Това ще се изисква и от онлайн търговците на храни и ще бъде разписано в нова наредба.

Новият закон забранява участие на деца в реклами на храни, съдържащи съставки с генно модифицирани организми (ГМО).

Източник : www.dir.bg
Автомобилен транспорт

Предлагат Росен Желязков за транспортен министър

Пореден коалиционен съвет се проведе вчера. Този път управляващите трябваше да обсъдят кой да бъде новият министър на транспорта. Предложението е това да е Росен Желязков. След трагедията край Своге, […]

Автомобилен транспорт

Петър Курумбашев: Всяка държава в ЕС трябва да реши как да регулира автобусните си превози

Всяка държава трябва сама да реши дали да създаде регулаторен орган, който да контролира автобусния транспорт, коментира евродепутатът Петър Курумбашев. На среща с бранша, организирана от Форума за Балкански транспорт […]

Автомобилен транспорт

Евродепутатът Петър Курумбашев и ФБТИ организират дискусия с автобусните превозвачи върху втория пакет за мобилност

Форумът за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) и Петър Курумбашев, член на ЕП и ма комисията по транспорт и туризъм в него организират среща – дискусия по предложението на Европейската […]