Нови правила при превоз на храни

Законът за храните предвижда нови правила за етикетите и транспортните средства за превоз на продуктите.
Законът бе приет през октомври миналата година на първо гласуване от парламента.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Димитров, експерт в Министерството на земеделието, храните и горите. Преди второто гласуване на проекта се очаква да бъдат направени доста поправки, защото са постъпили много предложения от заинтересовани страни.

Димитър Димитров заяви, че за транспортните средства ще има два режима на контрол. За автомобилите, които превозват храни от животински произход и хляб, ще се изисква специален стикер. За останалите автомобили предприятието ще предоставя на контролните органи списък на транспортните средства, но няма да се прави специална регистрация.

Другата голяма тема в закона е свързана с етикетирането на храните. Промяна се налага, тъй като сега се случва при вносни стоки етикетите на български да закриват основна информация на опаковката, поставена от производителя. След промените това няма да е възможно – етикетът на български не може да е върху задължителните данни за храната, заяви Димитров.

Изключение по думите му е предвидено за продукти в малки опаковки с ограничена повърхност – например хранителните добавки. Този проект е първият опит за регулация в онлайн предлагането на храни, информира експертът. Ако продуктът се предлага онлайн, задължителната информация ще трябва да се предоставя предварително на потребителя.

Новият закон разписва и регистрацията на лицата, които предлагат онлайн храни. „Когато се налага физическа проверка на храните, трябва да е ясно къде ще бъде направена и кое е отговорното лице“, обясни експертът. Всеки един субект, който търгува с храни, ще е задължен във всеки един момент да може да предоставя информация от кого е закупил суровината или храната и после на кого е доставена. Това ще се изисква и от онлайн търговците на храни и ще бъде разписано в нова наредба.

Новият закон забранява участие на деца в реклами на храни, съдържащи съставки с генно модифицирани организми (ГМО).

Източник : www.dir.bg

Коментари от Facebook

ЖП транспорт

Предприемат се реални стъпки за облекчаване на жп връзките с Гърция

В момента 90% от товарния трафик между България и Гърция се осъществява посредством автотранспорт. Това, освен че не е екологично, също така не спомага за развитието на крупни интермодални пристанища като […]

ЖП транспорт

Много интересно! Частни фирми оказват натиск върху жп администрацията

Веселин Василев, директор на „Железопътна администрация“: Не сме отнемали сертификат на някоя компания, нито сме спъвали бизнеса   Г-н Василев, бившият шеф на БДЖ Християн Кръстев казва, че вие сте […]

ЖП транспорт

Железопътни превозвачи се надяват на ръст на товарите от Гърция през България

Има потенциал за развитието на товарните железопътни превози по направлението Гърция – България – Румъния – Централна Европа. За да стане това, трябва да бъдат преодолени редица проблеми, включително с […]