От август в Белгия и Холандия дават старт на „Тесла на каналите” – безпилотни кораби

Наречени „Тесла на каналите„, безпилотни кораби ще плават в холандски и белгийски води, пише „Гардиън“.

Това лято товарните кораби ще плават между пристанищата Атнверпен, Амстердам и Ротердам. Те ще са първите в света напълно електрически кораби, които ще са екологично чисти и потенциално без екипаж.

Корабите, които са конструирани безпроблемно да минават под мостове, докато транспортират стоки около Белгия и Холандия, се очаква да помогнат за значително намаляване използването на тежкотоварни камиони за превозване на товари.

Електрическите мотори на корабите ще бъдат задвижвани от големи батерии, които ще бъдат зареждани на брега от компанията Eneco.

Корабите са проектирани да плават без екипаж, въпреки че в началото ще бъдат управлявани от хора.

През август пет кораба с дължина 52 метра и широчина 6,7 метра ще бъдат натоварени с 24 контейнера с маса 425 тона. От холандския производител Port Liner съобщават, че корабите ще имат 8% допълнително място, тъй като нямат нужда от традиционно отделение за двигателя.

В резултат на иновацията около 23 000 камиона се очаква да станат ненужни.

В по-късен етап шест кораба с дължина 110 метра, натоварени с 270 контейнера, ще се движат автоматично, тъй като ще бъдат захранвани от 4 батерии в продължение на 35 часа. Компанията отбелязва, че използването им може да доведе до намаляване на въглеродните емисии с около 18 000 тона на година.

Според последната статистика на Евростат 74,9 от товарите в ЕС са транспортирани на път, 18,4% с влакове и 6,7% по вода, въпреки че водните пътища се увеличават.

Източник:  News.bg

Коментари от Facebook

ЖП транспорт

Предприемат се реални стъпки за облекчаване на жп връзките с Гърция

В момента 90% от товарния трафик между България и Гърция се осъществява посредством автотранспорт. Това, освен че не е екологично, също така не спомага за развитието на крупни интермодални пристанища като […]

ЖП транспорт

Много интересно! Частни фирми оказват натиск върху жп администрацията

Веселин Василев, директор на „Железопътна администрация“: Не сме отнемали сертификат на някоя компания, нито сме спъвали бизнеса   Г-н Василев, бившият шеф на БДЖ Християн Кръстев казва, че вие сте […]

ЖП транспорт

Железопътни превозвачи се надяват на ръст на товарите от Гърция през България

Има потенциал за развитието на товарните железопътни превози по направлението Гърция – България – Румъния – Централна Европа. За да стане това, трябва да бъдат преодолени редица проблеми, включително с […]