От август в Белгия и Холандия дават старт на „Тесла на каналите” – безпилотни кораби

Наречени „Тесла на каналите„, безпилотни кораби ще плават в холандски и белгийски води, пише „Гардиън“.

Това лято товарните кораби ще плават между пристанищата Атнверпен, Амстердам и Ротердам. Те ще са първите в света напълно електрически кораби, които ще са екологично чисти и потенциално без екипаж.

Корабите, които са конструирани безпроблемно да минават под мостове, докато транспортират стоки около Белгия и Холандия, се очаква да помогнат за значително намаляване използването на тежкотоварни камиони за превозване на товари.

Електрическите мотори на корабите ще бъдат задвижвани от големи батерии, които ще бъдат зареждани на брега от компанията Eneco.

Корабите са проектирани да плават без екипаж, въпреки че в началото ще бъдат управлявани от хора.

През август пет кораба с дължина 52 метра и широчина 6,7 метра ще бъдат натоварени с 24 контейнера с маса 425 тона. От холандския производител Port Liner съобщават, че корабите ще имат 8% допълнително място, тъй като нямат нужда от традиционно отделение за двигателя.

В резултат на иновацията около 23 000 камиона се очаква да станат ненужни.

В по-късен етап шест кораба с дължина 110 метра, натоварени с 270 контейнера, ще се движат автоматично, тъй като ще бъдат захранвани от 4 батерии в продължение на 35 часа. Компанията отбелязва, че използването им може да доведе до намаляване на въглеродните емисии с около 18 000 тона на година.

Според последната статистика на Евростат 74,9 от товарите в ЕС са транспортирани на път, 18,4% с влакове и 6,7% по вода, въпреки че водните пътища се увеличават.

Източник:  News.bg

ЖП транспорт

Желязков: Инцидентът с влака край Кресна е класически случай на форсмажор

Инцидентът е класически случай на форсмажор, тоест на непреодолима сила. Така министърът на транспорта Росен Желязков определи инцидента с дерайлирането на влака в Кресненското дефиле, при който в понеделник вечер […]

ЖП транспорт

Влакът Петрич- Благоевград дерайлира в Кресненското дефиле, четирима пострадаха

Влакът Петрич- Благоевград дерайлира заради срутване на скали на жп линията Кулата- Благоевград, четирима пострадаха. Инцидентът е станал на излизане от последния тунел в дефилето в посока гара „Черниче“. Локомотивът […]

Воден транспорт

Неправителствени организации поискаха спиране на поръчка на Морска администрация

За прекратяване на обществена поръчка на ИА „Морска администрация“ за 1,5 млн. лева за спасителни кораби на стендбай се обявиха морски неправителствени организации във Варна. Представители на БУЛСАР и Моряшкия […]