От август в Белгия и Холандия дават старт на „Тесла на каналите” – безпилотни кораби

Наречени „Тесла на каналите„, безпилотни кораби ще плават в холандски и белгийски води, пише „Гардиън“.

Това лято товарните кораби ще плават между пристанищата Атнверпен, Амстердам и Ротердам. Те ще са първите в света напълно електрически кораби, които ще са екологично чисти и потенциално без екипаж.

Корабите, които са конструирани безпроблемно да минават под мостове, докато транспортират стоки около Белгия и Холандия, се очаква да помогнат за значително намаляване използването на тежкотоварни камиони за превозване на товари.

Електрическите мотори на корабите ще бъдат задвижвани от големи батерии, които ще бъдат зареждани на брега от компанията Eneco.

Корабите са проектирани да плават без екипаж, въпреки че в началото ще бъдат управлявани от хора.

През август пет кораба с дължина 52 метра и широчина 6,7 метра ще бъдат натоварени с 24 контейнера с маса 425 тона. От холандския производител Port Liner съобщават, че корабите ще имат 8% допълнително място, тъй като нямат нужда от традиционно отделение за двигателя.

В резултат на иновацията около 23 000 камиона се очаква да станат ненужни.

В по-късен етап шест кораба с дължина 110 метра, натоварени с 270 контейнера, ще се движат автоматично, тъй като ще бъдат захранвани от 4 батерии в продължение на 35 часа. Компанията отбелязва, че използването им може да доведе до намаляване на въглеродните емисии с около 18 000 тона на година.

Според последната статистика на Евростат 74,9 от товарите в ЕС са транспортирани на път, 18,4% с влакове и 6,7% по вода, въпреки че водните пътища се увеличават.

Източник:  News.bg

Коментари от Facebook

ЖП транспорт

Сменната работа – един често недооценяван фактор за здравословното състояние на работещите

Марио Нинов, КТ „Подкрепа“   В България по данни на Националния статистически институт, средния списъчен брой на наетите лица по трудово правоотношение по икономически дейности и сектори през 2017 година […]

ЖП транспорт

Кой лъже за БДЖ – ГЕРБ или Световната Банка?

Редакцията на „Транспортал“ получи на пощата си два любопитни доклада на Световната банка, които анализират състоянието на БДЖ през 2009 г. и 2013 г. В момента правим анализ и съпоставяне […]

Автомобилен транспорт

Предлагат промени в ЗОП за големите инфраструктурни обекти

Много жп проекти са в риск от неизпълнение заради обжалвания, смята министър Московски За да гарантираме високо качество на проектите, е необходимо преразглеждане на нормативната база, свързана с обществените поръчки […]