Петър Мутафчиев: Превозвачите от Източна Европа трябва да бъдат единни срещу новите правила на ЕС

Изтласкването на превозвачите от Източна Европа, които се явяват сериозна конкуренция на колегите си от Западна Европа бе определено като основна цел на пакета „Макрон“ за транспортния бранш от Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, който беше гост в предаването Бизнес старт днес с водещ Живка Попатанасова. Той припомни още, че това бе и едно от предизборните обещания на френския президент, което се изпълнява в момента.

Като напълно обясним Мутафчиев определи факта, че големите държави се опитват да окажат натиск на малките. Той изрази силни съмнения за възможността на държави като България да уеднаквят условията си за превозвачите с тези на големите страни в Европа.

Друг факт, който бившият министър отбеляза, е че самата Западна Европа не разполага с достатъчно добри условия, за да може да удовлетвори нуждите на превозвачите, ако пакетът „Макрон“ влезе в сила.

Западна Европа няма изградена такава инфраструктура, където да има мотели по магистралите, да може камионът да спре, да е охраняем паркингът и в един уютен хотел или мотел шофьорът да може да изпълни това задължение, което ЕС го кара.

Като неефективни Мутафчиев определи действията на премиера Борисов.

Не виждам тактиката на разговори посреднощ с Меркел и Макрон като печелившата. Дори Макрон да направи отстъпки, те ще са толкова малки, че няма да удовлетворят българския интерес.

Според него, ако пакетът се приеме, това ще доведе до изтичане на работна ръка от България, както и до големи щети за транспортните фирми. Като решение той посочи единните действия на по-малките страни, търсенето на партньори и оказването на натиск срещу приемането на пакета. От съществена необходимост при измяна на законите за транспортния бизнес е удовлетворяването на европейските държави без промените да водят до загуби за бизнеса. За тази цел Мутафчиев смята, че е необходимо започването на нови преговори.

За да бъде отхвърлено предложението на Макрон и да започнат нови преговори, са необходими 14 държави. Като страни, с които страната ни има взаимен интерес, Мутафчиев определи Полша, Чехия, Словакия, Словения, Румъния и др.

Автомобилен транспорт

Защо катастрофиралият автобус от градския транспорт се е движил по АМ „Тракия“?

Тежките инциденти на пътя у нас продължават да бъдат тенденция. Последният беше на АМ „Тракия“ между ТИР и автобус от градския транспорт. Институциите поемат отговорност и разследват случая, но един […]

Въздушен транспорт

Мълния удари системата за зареждане на самолети на лондонското летище Стенстед

Десетки полети са отменени или задържани на лондонското летище Стенстед. Това стана заради повреда в системата за зареждане на самолети, която бе ударена от мълния, се казва в изявление на […]