Превозвачи се заканват да блокират София на 16 и 17 май

Ще блокираме София с 33 камиона и автобуса, заканиха се превозвачи. Това може да стане по време на срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани на 16 и 17 май.

„Видяхме огромната опасност за българския транспортен бранш. Още през октомври българските евродепутати излязохме с позиция, която казва, че всички тези условия – за престоя, спането в хотел – не са удачни и това ще убие бизнеса в държавите от Източна Европа“, заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред Нова телевизия.

Собствениците на транспортни фирми се опасяват, че новите правила, добили известност като „Закона Макрон“, ще оставят без работа 120 000 българи.

Припомняме, работодателски организации, както и министърът на транспорта Ивайло Московски се обявиха срещу промените в бранша. Московски дори заплаши, че ще подаде оставка.

По думите на евродепутата Радев основните двигатели на този пакет за мобилност са Франция, Германия, Австрия, Италия.

„От другата страна сме ние, румънците, Полша, Хърватия, Словения и Литва“, коментира Радев и допълни, че промените могат да създадат огромен проблем на българския бизнес.

Според новите правила всеки шофьор ще трябва да се прибира в родината си на всеки 3 седмици. Проблемът е, че понякога шофьорите изчакват на място за нов товар, за да се върнат. Освен това командировъчните на българските шофьори трябва да са равни на командировъчните в дадената държава, което по думите на Радев създава административна тежест за фирмите.

„Това са мерки за протекция на държавите в Западна Европа, където бизнесът беше завладян от източноевропейски компании. Сега искат да си го приберат, за съжаление с несправедливи мерки“, допълни Емил Радев.

 

Източник: news.bg

Автомобилен транспорт

Защо катастрофиралият автобус от градския транспорт се е движил по АМ „Тракия“?

Тежките инциденти на пътя у нас продължават да бъдат тенденция. Последният беше на АМ „Тракия“ между ТИР и автобус от градския транспорт. Институциите поемат отговорност и разследват случая, но един […]

Въздушен транспорт

Мълния удари системата за зареждане на самолети на лондонското летище Стенстед

Десетки полети са отменени или задържани на лондонското летище Стенстед. Това стана заради повреда в системата за зареждане на самолети, която бе ударена от мълния, се казва в изявление на […]