ПРЕДИ УЧИЛИЩНА ЕКСКУРЗИЯ: КАТ и ДАИ провериха автобус, превозващ деца

На какви условия трябва да отговарят шофьорите и автобуса, които возят деца?
КАТ и ДАИ направиха щателна проверка на автобус, минути преди той да отпътува на двудневна ученическа екскурзия до Велико Търново. Проверката бе направена на гара „Лъкатник”, малко преди учениците от Основно училище „Христо Ботев” да заемат своите места в превозното средство.

„Инспекторите ще направят визуален оглед на техническата изправност на превозното средство като гуми, огледала и стъкла, както и дали има някакви течове по автомобила. Освен това ще се провери дали превозното средство е преминало преглед за техническа изправност, след което ще проверят документите за самия превоз – дали шофьорът притежава нужната квалификация и стаж и успешно преминат психотест. Ще се провери и дали превозвача има лиценз”. Това заяви за „Здравей, България” Дамян Войновски, гл. секретар на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

По думите му превозвачите са длъжни да уведомяват Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” за всеки „случаен превоз”, предназначен за деца.

„Опитваме се да покрием максимален брой такива превози, но не винаги е възможно да проверим всички превози с деца, защото понякога те съвпадат като време, а са в различни райони. В София няма достатъчно екипи. По принцип работим по сигнали, когато притеснени родители или учители ни потърсят. Иначе, на случаен принцип се опитваме да покрием всички видове проверки”, обясни Дамян Войновски, гл. секретар на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

От своя страна, служителите на КАТ извършиха проверка за наличие на алкохол и наркотични вещества в кръвта на шофьора, който трябваше да отпътува. Резултатите от проверката бяха отрицателни.

„Винаги пътуваме с тази туристическа агенция. Досега не сме имали проблеми”, заяви директорката на Основно училище „Христо Ботев”.

Повече по темата гледайте във видеото.

източник : НОВА ТВ

Автомобилен транспорт

Симеон Славчев от Група 5: Без коли в центъра на София при мръсен въздух, помощи за ток, не за дърва

Енергийни помощи за ток и газ, а не на твърдо гориво, подмяна на отоплителните системи на гражданите – където е възможно газифициране и подмяна с отоплителни уреди, които да работят на ток […]

Uncategorized

Високоскоростен влак дерайлира в Анкара

Вискоскоростен влак катастрофира в Анкара. Загинали са най-малко четирима души, 43-има са ранени, съобщи губернаторът на Анкара Васип Шахин. Катастрофата е станала в 6,30 ч. местно време, когато скоростният влак потеглял от […]

Автомобилен транспорт

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

Българските автомобилни превозвачи подготвят протест в Брюксел заради новия Пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС, обявиха вчера представители на автомобилния бранш след среща с […]