Първи фолклорен събор на теснолинейката подготвят на най-високата гара на Балканите

На 12 август 2018 година (неделя) ще се проведе Първият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни”. Гайди, танци и песни ще разлюлеят ливадите край най-високата жп гара на Балканите �C Аврамово, сгушена между Родопите и Рила планина, съобщават от Гражданско сдружение „За теснолинейката“.

Това е най-голямото събитие в нашата история дотук и целта отново е да привлечем обществения интерес към каузата за опазване, популяризиране и развитие на теснолинейката като туристическа забележителност и национално богатство – гръбнак на туризма в този красив край.

На нашата сцена под звездите участие ще вземат над 200 самодейци от цялата страна, разделени в 22 колектива и самостоятелни изпълнители, които ще се изявят безвъзмездно – в името на това заедно да рекламираме региона, традициите, българския дух и Малкото влакче като важна част от социалния и културния живот от Тракия до Пирин.

Събитието ще бъде възможно благодарение на сърдечната подкрепа на Община Якоруда, които ще осигурят безвъзмездно сцената, както и на Община Велинград, която се ангажира с наемането на озвучители за празничния ден. Благодарни сме и на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура”, които и този път са плътно зад нас и подкрепят по всякакъв начин работата ни в насока за пробуждане на хората чрез редица мероприятия по теснолинейката.

Официалното откриване ще започне в 12:30 ч., а с пристигането на влак „Родопи” в 11:10 започваме презентация и дегустиране на традиционни якорудски ястия, тъй като мероприятието се провежда на територията на Община Якоруда, за чиято туристическа визия също работим усилено с помощта на наши членове и редица доброволци. По време на събитието, което ще продължи до 20 ч. вечерта, всеки наш гост ще може да се докосне до местни продукти – сладка, мед, млечни продукти, боб, билки и други, да похапне вкусна родопска якорудска скара и да си вземе сувенири за спомен.

От 15:15 ч. ще започне празничният концерт на младия изпълнител на македонски песни Борис Коцаков, известен в региона и страната. Самодейците ще се изявят в три части – от 13:00 до 15:00, от 16:30 до 18:30 и от 18:40 до 19:40 ч.

Програмата е съобразена с преминаващите влакове, но призоваваме всеки, който има възможност, да използва и личния си автомобил, тъй като местата във влакчето са ограничени. Около гарата има място за паркиране, служителите на реда също ще съдействат. Чакаме Ви!

Автомобилен транспорт

Симеон Славчев от Група 5: Без коли в центъра на София при мръсен въздух, помощи за ток, не за дърва

Енергийни помощи за ток и газ, а не на твърдо гориво, подмяна на отоплителните системи на гражданите – където е възможно газифициране и подмяна с отоплителни уреди, които да работят на ток […]

Uncategorized

Високоскоростен влак дерайлира в Анкара

Вискоскоростен влак катастрофира в Анкара. Загинали са най-малко четирима души, 43-има са ранени, съобщи губернаторът на Анкара Васип Шахин. Катастрофата е станала в 6,30 ч. местно време, когато скоростният влак потеглял от […]

Автомобилен транспорт

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

Българските автомобилни превозвачи подготвят протест в Брюксел заради новия Пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС, обявиха вчера представители на автомобилния бранш след среща с […]