август 20, 2018

Разширяват зелената зона в София

От ноември в четири квартала в София се увеличат с 5500 местата за зелена зона. Това гласуваха общинските съветници на последното си преди лятната ваканция заседание. Така общо зелените паркоместа в столицата стават 27 000. От есента се въвежда и нощен служебен абонамент около заведенията и хотелите в столицата.

Най-много зелени паркоместа ще бъдат разкрити в квартал Лозенец. Следват Оборище, Възраждане и Красно село. Информацията за новите паркоместа ще бъде предоставена за разглеждане в районните общини. Така всеки столичанин ще може да се запознае с нея, да види как ще изглежда неговата улица и ако желае, в рамките на месец, да направи възражения.

Румяна Милова – Дирекция „Паркиране и гаражи“, ЦГМ: Ефектът е въвеждане на ред най-вече. Тъй като това са райони с повече домуващи хора. Ще има повече хора, които ще могат да ползват услугата „Локално платено паркиране“, а паркирането – почасово, с SMS и талони очакваме да бъде доста по-малко.

От есента се въвежда и нощен абонамент за паркиране в синя зона в столицата за заведения и хотели, които сега заграждат незаконно улици и паркоместа. Той ще започва от 19.30 часа до 8.30 сутринта, ще обхваща и съботните и неделните дни и ще струва 650 лв. на месец.

Днес общинските съветници решиха и да се ремонтират над 2600 спирки на градския транспорт, на 1800 ще се поставят навеси.

Йорданка Фандъкова – кмет на София: Знаем, че това е един сериозен проблем на града. Хората масово се оплакват по този повод. До 2 години е срокът за пълната подмяна и монтиране на новите спирки.

За подмяната на всички спирки са нужни 18 млн. лв. Затова обновяването им се дава на концесия, а тези пари общината ще може да инвестира в ремонт на улици, строителство на детски градини и други.

Анализи

Инициативата „Един пояс, един път“ с положителен ефект върху китайската икономика в труден за Пекин момент

Приходите за китайския бизнес от сключени инженерни проекти в държавите от инициативата „Един пояс, един път“ (ЕПЕП) са се увеличили със 17.8 процента за първата половина на 2018 г., показват […]

Автомобилен транспорт

211 моста в страната плачат за ремонт

211 моста от републиканската ни пътна мрежа се нуждаят от ремонт, стана ясно по време на вчерашното правителствено заседание, което се проведе ден след като край италианския град Генуа рухна […]

Сподели