октомври 15, 2018

ТОЛ таксите ще дадат сериозен тласък на ЖП пазара

Цветелин Колев от „Експрес Сервиз“в Бизнес старт, 20.02.2018

На практика ние сме единственият локомотивен завод в България – ремонтираме локомотиви и произвеждаме резервни части за тях. Произвеждаме и изцяло нови маневрени локомотиви – дизелови и такива с акумулаторно задвижване. Това каза Цветелин Колев, „Експрес Сервиз“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

„С Българските държавни железници взаимоотношенията ни са такива – през последните няколко години бяхме няколкократно отстранявани от техни обществени поръчки и други взаимоотношения не сме имали“. 

В България секторът е либерализиран, съществуват около 10 частни оператора и всички те са клиенти на нашия локомотивен завод, каза гостът. „Има и четири, които не са частни“.

„На практика се получава, че частните ЖП-оператори имат по-голям пазарен дял в сферата на товарния железопътен транспорт от „БДЖ-товарни превози“. За наша радост, в последните години бизнесът им се развива, пазарният им дял расте, получават все повече товари – печелят ги. Транзитът през България също се засилва и в момента голямата ни надежда е, че с въвеждането на ТОЛ таксите, ЖП-транспортът да става все по-атрактивен“. 

При товарните ЖП оператори има разчети, които отчитат ефекта от въвеждането на ТОЛ-такси и се предвижда сериозен ръст на ЖП пазара, подчерта събеседникът.

Кои са основните пазари на българския производител на локомотиви? С какво се отличава ЖП пазара в чужбина и в България?

Повече вижте във видеото. https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-02-20/kak-tryabva-da-se-razviva-zhelezopatniyat-pazar-v-balgariya

Градски транспорт

Нови автобуси за София

Първите 20 електробуса за градския транспорт, пристигнаха вчера на пристанището в Бургас. До средата на седмицата те ще са в София и ще започне подготовката им за включване на линия. […]

Въздушен транспорт

Самолет не с прозорци, а с огромна гледка

Благодарение на съвременните технологии, днес хората създават неща, които преди няколко десетилетия се определяха като мечта и продукт на научната фантастика. В близките години пътническите авиолайнери ще се откажат от […]

Сподели