август 20, 2018

ТОЛ таксите ще дадат сериозен тласък на ЖП пазара

Цветелин Колев от „Експрес Сервиз“в Бизнес старт, 20.02.2018

На практика ние сме единственият локомотивен завод в България – ремонтираме локомотиви и произвеждаме резервни части за тях. Произвеждаме и изцяло нови маневрени локомотиви – дизелови и такива с акумулаторно задвижване. Това каза Цветелин Колев, „Експрес Сервиз“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

„С Българските държавни железници взаимоотношенията ни са такива – през последните няколко години бяхме няколкократно отстранявани от техни обществени поръчки и други взаимоотношения не сме имали“. 

В България секторът е либерализиран, съществуват около 10 частни оператора и всички те са клиенти на нашия локомотивен завод, каза гостът. „Има и четири, които не са частни“.

„На практика се получава, че частните ЖП-оператори имат по-голям пазарен дял в сферата на товарния железопътен транспорт от „БДЖ-товарни превози“. За наша радост, в последните години бизнесът им се развива, пазарният им дял расте, получават все повече товари – печелят ги. Транзитът през България също се засилва и в момента голямата ни надежда е, че с въвеждането на ТОЛ таксите, ЖП-транспортът да става все по-атрактивен“. 

При товарните ЖП оператори има разчети, които отчитат ефекта от въвеждането на ТОЛ-такси и се предвижда сериозен ръст на ЖП пазара, подчерта събеседникът.

Кои са основните пазари на българския производител на локомотиви? С какво се отличава ЖП пазара в чужбина и в България?

Повече вижте във видеото. https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-02-20/kak-tryabva-da-se-razviva-zhelezopatniyat-pazar-v-balgariya

Анализи

Инициативата „Един пояс, един път“ с положителен ефект върху китайската икономика в труден за Пекин момент

Приходите за китайския бизнес от сключени инженерни проекти в държавите от инициативата „Един пояс, един път“ (ЕПЕП) са се увеличили със 17.8 процента за първата половина на 2018 г., показват […]

Автомобилен транспорт

211 моста в страната плачат за ремонт

211 моста от републиканската ни пътна мрежа се нуждаят от ремонт, стана ясно по време на вчерашното правителствено заседание, което се проведе ден след като край италианския град Генуа рухна […]

Сподели