Франция ще поеме част от дълга на железниците

В опит да сложи край на стачката, която продължава от април, премиерът на Франция Едуар Филип обяви, че държавата ще поеме „значителна част от дълга“ на SNCF в изявление в понеделник, но без да посочва сума, съобщи АФП.

Синдикатите обявиха, че всички протести продължават, но че са отворени за преговори, ако правителството докаже волята си в следващите седмици преди законът за реформата в железниците да влезе в Сената на 29 май.

 

Правителството в Париж предвижда да поеме част от дълга на държавната SNCF, който в момента е 46,6 млрд евро и трябва да мине 50 млрд евро през 2020, съобщава Фигаро.

Решението бе обявено след среща на синдикатите с премиера в Париж на 7 май.

След срещата генералният секретар на синдиката в железниците каза, че точната сума на опрощаването на дълга не е посочена, но че отписването ще стане „постепенно” от първи януари 2020 до 2022.

Премиерът Филип каза, че текстът на проектозакона за реформата „няма да се промени много“. Нова среща на правителството и синдикатите може да има на 24-25 май.

Реформата във френските железници, която е най-голямата след национализацията им през 30-те години на 20в. се превърна в тест за решението на президента Еманюел Макрон да прокара реформи в първата от петте години на мандата си.

Реформите

Президентът Макрон обеща да извърши реформата в задлъжнялата SNCF преди отварянето на жп индустрията за конкуренция през 2020. Той предложи отмяна на специалния статут на жп работниците, което позволява на някои от тях да се пенсионират на 52г. Промените ще важат само за нови служители. Реформата предвижда още SNCF да стане компания публична собственост, вместо държавна.

Споделено пътуване

Докато влаковете стачкуват, французите изпробваха всички средства за придвижване – от споделено пътуване с BlaBlaCar, където търсенето на колите скочи 6 пъти, до автобуси като междуградските линии на FlixBus, където онлайн записванията се увеличиха с 60% по данни на базираната в Мюнхен компания, цитирани от Bloomberg.

Сблъсъци в Париж

Докато премиерът Филип и синдикатите даваха пресконференция в седалището на правителството в Париж, на гара Монпарнас в Париж железничари и полиция участваха в сблъсъци, което доведе до използване на сълзотворен газ.

ЖП работниците, подкрепени от студенти се опитаха да блокират гарата в Париж в знак на протест срещу реформите.

Автомобилен транспорт

Предлагат Росен Желязков за транспортен министър

Пореден коалиционен съвет се проведе вчера. Този път управляващите трябваше да обсъдят кой да бъде новият министър на транспорта. Предложението е това да е Росен Желязков. След трагедията край Своге, […]

Автомобилен транспорт

Петър Курумбашев: Всяка държава в ЕС трябва да реши как да регулира автобусните си превози

Всяка държава трябва сама да реши дали да създаде регулаторен орган, който да контролира автобусния транспорт, коментира евродепутатът Петър Курумбашев. На среща с бранша, организирана от Форума за Балкански транспорт […]