Франция ще поеме част от дълга на железниците

В опит да сложи край на стачката, която продължава от април, премиерът на Франция Едуар Филип обяви, че държавата ще поеме „значителна част от дълга“ на SNCF в изявление в понеделник, но без да посочва сума, съобщи АФП.

Синдикатите обявиха, че всички протести продължават, но че са отворени за преговори, ако правителството докаже волята си в следващите седмици преди законът за реформата в железниците да влезе в Сената на 29 май.

 

Правителството в Париж предвижда да поеме част от дълга на държавната SNCF, който в момента е 46,6 млрд евро и трябва да мине 50 млрд евро през 2020, съобщава Фигаро.

Решението бе обявено след среща на синдикатите с премиера в Париж на 7 май.

След срещата генералният секретар на синдиката в железниците каза, че точната сума на опрощаването на дълга не е посочена, но че отписването ще стане „постепенно” от първи януари 2020 до 2022.

Премиерът Филип каза, че текстът на проектозакона за реформата „няма да се промени много“. Нова среща на правителството и синдикатите може да има на 24-25 май.

Реформата във френските железници, която е най-голямата след национализацията им през 30-те години на 20в. се превърна в тест за решението на президента Еманюел Макрон да прокара реформи в първата от петте години на мандата си.

Реформите

Президентът Макрон обеща да извърши реформата в задлъжнялата SNCF преди отварянето на жп индустрията за конкуренция през 2020. Той предложи отмяна на специалния статут на жп работниците, което позволява на някои от тях да се пенсионират на 52г. Промените ще важат само за нови служители. Реформата предвижда още SNCF да стане компания публична собственост, вместо държавна.

Споделено пътуване

Докато влаковете стачкуват, французите изпробваха всички средства за придвижване – от споделено пътуване с BlaBlaCar, където търсенето на колите скочи 6 пъти, до автобуси като междуградските линии на FlixBus, където онлайн записванията се увеличиха с 60% по данни на базираната в Мюнхен компания, цитирани от Bloomberg.

Сблъсъци в Париж

Докато премиерът Филип и синдикатите даваха пресконференция в седалището на правителството в Париж, на гара Монпарнас в Париж железничари и полиция участваха в сблъсъци, което доведе до използване на сълзотворен газ.

ЖП работниците, подкрепени от студенти се опитаха да блокират гарата в Париж в знак на протест срещу реформите.

ЖП транспорт

Недостиг на пътнически влакове в БДЖ

В БДЖ не достигат пътнически влакове, обяви министърът на транспорта Росен Желязков . Пред парламентарната транспортна комисия той даде подробности за състоянието на компанията, предаде БНР. „БДЖ – Пътнически превози“ […]

ЖП транспорт

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване, коментират д-р Людмил Иванов – председател на Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA), и проф. Симеон Ананиев – председател на Клъстер […]

Автомобилен транспорт

Инфраструктурни проекти: инвестиции, политики и проблеми: глобална и регионална перспектива

Форум за балкански транспорт и инфраструктура Форум за корпоративно управление   Инфраструктурните проекти са неделим елемент от цялостното развитие на отделни държави,региони и на света като цяло. Съвременната глобализация е […]