Функционална схема на обществения транспорт в София

Доживяхме! Разбираема карта на метрото в София

Много хора са се оплаквали от липсата на разбираемост на картите на градския транспорт в София и от гледна точка на метрото, и на автобусен или трамваен транспорт. На сайта на Метрополитен картата не е обновявана от години.

Различни организации през годините сигнализират, че картите са неразбираеми за хората, живеещи в София, а още повече за самите туристи, които трябва хем да се сблъскват със сложни и неразбираеми карти, хем със служителите на градския транспорт, които масово не говорят английски и не могат да обяснят кои билети за какво са.

Но има и хора, които не искат да се примиряват с това, което ни се дава и решават да помагат на държавниците ни. Такъв пример е геодезистът Стоян Стоянов, който решава да направи нещо по въпроса. Имайки предвид че картографията е едно от хобитата му, той се заема да направи по-разбираема карта. И не му отнема особено време.

Освен, че решава да покаже „гръбнака на градския транспорт – релсовия„, както той го нарича, на картата могат да се видят и подчертани забележителностите на столицата ни, както и се прави акцент върху времето, което би отнело на човек да стигне от едно място до друго пеша – важен акцент, имайки предвид че искаме да насърчаваме „зеленото бъдеще“ на София.

Авторът подчертава, че работата по настоящата схема не представлява обществена поръчка или конкретно задание за изпълнение. Схемата не се явява официална. Инж. Стоянов е воден единствено от интереса си към този вид картография.

Тук може да се види пълният размер на транспортната схема с всички подробности:

http://sofia-transport-map.truenorth.bg

А тук може да се види пълният размер на картата на градския транспорт:

https://medium.com/@stoianstoianov/нова-схема-на-метрото-в-софия-a2d50e0a4a9d

https://medium.com/@stoianstoianov/транспортна-схема-на-софия-f39a5ac1f615?fref=gc

Dnes.bg

Автомобилен транспорт

Предлагат Росен Желязков за транспортен министър

Пореден коалиционен съвет се проведе вчера. Този път управляващите трябваше да обсъдят кой да бъде новият министър на транспорта. Предложението е това да е Росен Желязков. След трагедията край Своге, […]

Автомобилен транспорт

Петър Курумбашев: Всяка държава в ЕС трябва да реши как да регулира автобусните си превози

Всяка държава трябва сама да реши дали да създаде регулаторен орган, който да контролира автобусния транспорт, коментира евродепутатът Петър Курумбашев. На среща с бранша, организирана от Форума за Балкански транспорт […]

Автомобилен транспорт

Евродепутатът Петър Курумбашев и ФБТИ организират дискусия с автобусните превозвачи върху втория пакет за мобилност

Форумът за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) и Петър Курумбашев, член на ЕП и ма комисията по транспорт и туризъм в него организират среща – дискусия по предложението на Европейската […]