Хасково остана без обществен транспорт заради протест

Превозвачите в обществения транспорт в Хасково от днес сутринта са в своеобразна стачка, след като почти всички местни фирми спират пътническите курсове по общо 6 направления в общината и между други общини, предаде БТА.

Мярката е протест срещу политиката на община Хасково в транспорта, която допуска да се раздават автобусни линии в нарушение на правилници и закони, коментира собственикът на фирма „Арда тур” Себахтин Исмаил. По думите му днес общо 62 курса няма да бъдат изпълнени, а се очаква около 10 000 пътници да бъдат засегнати.

Автобуси не са тръгнали и няма да пътуват по следните направления: Хасково – Минерални бани – Сусам, Хасково – Симеоновград, Хасково – Големанци, Хасково – Текето, Хасково – Славяново през селата Криво поле и Елена. Засегнати ще бъдат и превози по линията Хасково – Свиленград.

„Извиняваме се за неудобствата, които ще причиним на пътниците. Отговорността следва да носят хората, които ни управляват в общините Хасково и Минерални бани и които ни принудиха на тази стъпка”, заяви Исмаил.

Наложи се община Минерални бани да пусне незаконен превоз, който да събира пътниците по линията до Хасково.

Конфликтът се зароди в средата на миналата седмица. Тогава на Областна комисия по транспорта бе гласувано решение, според което на „Арда тур” се отнема курса по линията Хасково – Минерални бани в 7,15 часа и квотата се дава на превозвач от община Минерални бани. Община Хасково е подкрепила предварително това решение. На сесия на Общинския съвет в Хасково миналия петък Себахтин Исмаил поиска от трибуната на заседанието и оставката на кмета на Хасково Добри Беливанов.

„Всеки може да поиска оставка – и какво?“, запита в отговор градоначалника. Според кмета решението кой кога да вози е взето от областната транспортна комисия. От там контрират, че са били само домакин. „Проблем има в община Хасково, няма в областната комисия, нито пък в областната транспортна схема“, каза областният управител Станислав Дечев.

Днешният протест се подкрепя от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

ЖП транспорт

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване, коментират д-р Людмил Иванов – председател на Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA), и проф. Симеон Ананиев – председател на Клъстер […]

Автомобилен транспорт

Инфраструктурни проекти: инвестиции, политики и проблеми: глобална и регионална перспектива

Форум за балкански транспорт и инфраструктура   Инфраструктурните проекти са неделим елемент от цялостното развитие на отделни държави,региони и на света като цяло. Съвременната глобализация е резултат на „свързаността“ на […]

ЖП транспорт

Ген.-майор Йордан Димитров от професионалния футбол поема БДЖ

Последният главнокомандващ на Транспортни войски ген.-майор Йордан Димитров ще бъде назначен за изпълнителен директор на Холдинг БДЖ, научи OFFNews. Най-вероятно номинацията му за овакантения пост на център-нападателя аматьор Владимир Владимиров […]