Хиляди пострадаха от хакерска атака срещу Бритиш Еруейс

Добре координирана кибер атака засегна британската авиокомпания British Airways, като потенциално засегна стотици хиляди клиенти. Откраднати са бази данни от финансови и лични данни, откраднати от хакери в операцията, която шефът на BA, Алекс Круз, нарече „много сложна, злонамерена атака“.

Атаката е оказала влияние върху клиентите, направили резервации на уебсайта на авиокомпанията между 21 август и 5 септември, съобщи Международната авиационна група в четвъртък (6 септември).

„В момента, в който разбрахме, че данните за клиентите ни са били компрометирани, то тогава ние започнахме незабавно да ги уведомяваме, това беше приоритет“, каза Алекс Круз, главен изпълнителен директор и председател на БА, за радио BBC.

Авиокомпанията също така заяви, че ще бъде предложена компенсация на клиенти, които са загубили финансово от нарушението.

Пробивът се прибавя към проблемите на „Бритиш Еъруейс“ в областта на киберсигурността, област, в която компанията е претърпяла редица неуспехи през последните години.

Тези случаи включват прекъсване на електрозахранването от май 2017 г., което доведе до срив в информационните системи на авиокомпанията, в допълнение към случая през юли тази година, при което около 7 000 пътници от БАП отмениха полетите си след срив на информационната система.

Според Круз обаче новата хакерска атака не е довела до нарушение на криптирането на авиокомпанията.

– Не, данните ни са криптирани – каза той. „Има обаче и други много по-сложни методи, които се използват от престъпниците за получаване на данните.“

ЖП транспорт

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване, коментират д-р Людмил Иванов – председател на Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA), и проф. Симеон Ананиев – председател на Клъстер […]

Автомобилен транспорт

Инфраструктурни проекти: инвестиции, политики и проблеми: глобална и регионална перспектива

Форум за балкански транспорт и инфраструктура   Инфраструктурните проекти са неделим елемент от цялостното развитие на отделни държави,региони и на света като цяло. Съвременната глобализация е резултат на „свързаността“ на […]

ЖП транспорт

Ген.-майор Йордан Димитров от професионалния футбол поема БДЖ

Последният главнокомандващ на Транспортни войски ген.-майор Йордан Димитров ще бъде назначен за изпълнителен директор на Холдинг БДЖ, научи OFFNews. Най-вероятно номинацията му за овакантения пост на център-нападателя аматьор Владимир Владимиров […]