Шефът на БДЖ със сигнал до ДАНС за злоупотреби, топи зам.-министър Занчев

Грандиозен скандал тресе БДЖ, а нервите на ръководни кадри както в компанията, така и на висшето ръководство на министерството на транспорта, са опънати като струни.Главният изпълнителен директор на БДЖ Холдинг Владимир Владимиров е депозирал при министър Росен Желязков доклад от вътрешен одит в жп компанията, в който директно се говори за злоупотреби при обществените поръчки, некачествени ремонти и неспазване на елементарни мерки за безопасност във фирмата, които застрашават живота и здравето на хората, пътуващи във влаковете, научи OFFNews.

В него е посочено, че жп компанията няма здрав и надежден подвижен състав, с който да обслужва клиентите си.

Констатациите са изредени на три страници, а с предаването на доклада Владимиров прехвърля вината за трагичното състояние на жп превозвача върху зам.-министър Велик Занчев, с когото управляваха железницата в комбина преди Занчев да стане заместник на Ивайло Московски в третото правителство на Бойко Борисов.

Напоследък двамата са в открита вражда, а според запознати зам.-министърът се опитва всячески да разкара Владимиров от ръководството на БДЖ, ковейки го пред новия министър. Действията на изпълнителния директор могат да се тълкуват като превантивни. Изпреварваща самозащита.

Освен че е депозирал доклада при министър Желязков, Владимиров, който преди да се осъзнае като гербер бе лидер на комсомола на БСП, е изпратил документа и до ДАНС.

В констатациите се твърди, че изпълнителният директор не е имал думата за най-важните и скандални обществени поръчки и че за тях е отговорен шефът на БДЖ-Пътнически превози Пламен Пешаров. Също и че Владимиров е бил изолиран при вземането на решения в Съвета на директорите на холдинга, чиито председател е именно зам.-министър Велик Занчев.

Веднага след като е пуснал сигнала до ДАНС, Владимиров е излязъл в болнични и това е причината да се провали заседанието на директорския борд, което бе насрочено за този четвъртък.

На практика доклада до министерството на транспорта и до ДАНС е самопризнание за реалното плачевно състояние на БДЖ, за които бившият министър Ивайло Московски се похвали, че били спасени от фалит по време на управлението на ГЕРБ при сдаването на поста преди месец.

 

Offnews.bg

Автомобилен транспорт

Симеон Славчев от Група 5: Без коли в центъра на София при мръсен въздух, помощи за ток, не за дърва

Енергийни помощи за ток и газ, а не на твърдо гориво, подмяна на отоплителните системи на гражданите – където е възможно газифициране и подмяна с отоплителни уреди, които да работят на ток […]

Uncategorized

Високоскоростен влак дерайлира в Анкара

Вискоскоростен влак катастрофира в Анкара. Загинали са най-малко четирима души, 43-има са ранени, съобщи губернаторът на Анкара Васип Шахин. Катастрофата е станала в 6,30 ч. местно време, когато скоростният влак потеглял от […]

Автомобилен транспорт

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

Българските автомобилни превозвачи подготвят протест в Брюксел заради новия Пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС, обявиха вчера представители на автомобилния бранш след среща с […]