Шефът на БДЖ със сигнал до ДАНС за злоупотреби, топи зам.-министър Занчев

Грандиозен скандал тресе БДЖ, а нервите на ръководни кадри както в компанията, така и на висшето ръководство на министерството на транспорта, са опънати като струни.Главният изпълнителен директор на БДЖ Холдинг Владимир Владимиров е депозирал при министър Росен Желязков доклад от вътрешен одит в жп компанията, в който директно се говори за злоупотреби при обществените поръчки, некачествени ремонти и неспазване на елементарни мерки за безопасност във фирмата, които застрашават живота и здравето на хората, пътуващи във влаковете, научи OFFNews.

В него е посочено, че жп компанията няма здрав и надежден подвижен състав, с който да обслужва клиентите си.

Констатациите са изредени на три страници, а с предаването на доклада Владимиров прехвърля вината за трагичното състояние на жп превозвача върху зам.-министър Велик Занчев, с когото управляваха железницата в комбина преди Занчев да стане заместник на Ивайло Московски в третото правителство на Бойко Борисов.

Напоследък двамата са в открита вражда, а според запознати зам.-министърът се опитва всячески да разкара Владимиров от ръководството на БДЖ, ковейки го пред новия министър. Действията на изпълнителния директор могат да се тълкуват като превантивни. Изпреварваща самозащита.

Освен че е депозирал доклада при министър Желязков, Владимиров, който преди да се осъзнае като гербер бе лидер на комсомола на БСП, е изпратил документа и до ДАНС.

В констатациите се твърди, че изпълнителният директор не е имал думата за най-важните и скандални обществени поръчки и че за тях е отговорен шефът на БДЖ-Пътнически превози Пламен Пешаров. Също и че Владимиров е бил изолиран при вземането на решения в Съвета на директорите на холдинга, чиито председател е именно зам.-министър Велик Занчев.

Веднага след като е пуснал сигнала до ДАНС, Владимиров е излязъл в болнични и това е причината да се провали заседанието на директорския борд, което бе насрочено за този четвъртък.

На практика доклада до министерството на транспорта и до ДАНС е самопризнание за реалното плачевно състояние на БДЖ, за които бившият министър Ивайло Московски се похвали, че били спасени от фалит по време на управлението на ГЕРБ при сдаването на поста преди месец.

 

Offnews.bg

ЖП транспорт

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване

Цифровизацията на железопътния транспорт подобрява инфраструктурата и качеството на обслужване, коментират д-р Людмил Иванов – председател на Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA), и проф. Симеон Ананиев – председател на Клъстер […]

Автомобилен транспорт

Инфраструктурни проекти: инвестиции, политики и проблеми: глобална и регионална перспектива

Форум за балкански транспорт и инфраструктура   Инфраструктурните проекти са неделим елемент от цялостното развитие на отделни държави,региони и на света като цяло. Съвременната глобализация е резултат на „свързаността“ на […]

ЖП транспорт

Ген.-майор Йордан Димитров от професионалния футбол поема БДЖ

Последният главнокомандващ на Транспортни войски ген.-майор Йордан Димитров ще бъде назначен за изпълнителен директор на Холдинг БДЖ, научи OFFNews. Най-вероятно номинацията му за овакантения пост на център-нападателя аматьор Владимир Владимиров […]