Ярослав ТОМАШЕВСКИ, Президент на Управителния съвет на ТРАКЦИЯ ПРКиИ С.А. : Групата ни се разраства успешно и в чужбина

Ярослав Томашевски бе президент на първата полска компания, която бе официално представена на българо-полския икономически форум, провел се на 20 септември в „София тех парк“. С него разговаря главният редактор на сп. „Транспортал“ Михаил Рангелов

– Г-н Томашевски, смятате ли, че бизнес климатът в България става по-привлекателен, след като експерти отчитат глобално стабилизиране в икономиката и излизане от световната финансова криза?

– Искрено се надявам да е така. Смятам, че икономиката на отделните държави върви към възстановяване. А в инфраструктурата не само възстановяването, но и развитието е задължително. В България, а и в редица други държави просто няма избор, защото съществува исторически наследено изоставане в железопътната и в пътната инфраструктура. Както е добре известно, цялостното развитие на всяка държава и икономика минава през качествена, сигурна и добре работеща транспортна инфраструктура. Точно затова дойдохме в София – да представим възможностите на нашата компания и да изградим професионални контакти.

– Каква е в момента по отношение на жп транспорта ситуацията в Полша?

– Преди близо 15 години в страната ни започна нова ера в развитието на инфраструктурата с помощта на европейските фондове и с активното участие на нашата компания. Полша има одобрен и задействан национален план за обновяване на железопътния транспорт на стойност над 15 млрд. евро. Група ТРАКЦИЯ се включи в него в качеството си на лидер на пазара. Бихме искали да споделим опита си в изпълнението на инфраструктурни проекти в държави, които са в началото на този процес. Затова отсега работим за изграждане на сериозни контакти и силни представителства в целия Балкански регион. Част от тази стратегия е откриването на регионален офис в София.

– Какъв е опитът ви в изграждането на транспортна инфраструктура?

– Подготвени сме изключително добре: в железопътния бизнес сме номер едно у нас. Седемдесетгодишният ни опит помага да сме запознати в детайли с всички аспекти на сектора. Имаме 2000 служители, нашия голям и модерен набор от специализирани железопътни влакове и машини ни прави най-добре оборудваната строителна компания в Полша. Готови сме за участие в проекти у Вас и в целия регион.

– ТРАКЦИЯ направи вече придобивания – има ли други планове за такъв тип сделки?

– Неотдавна купихме 50% от акциите на нашия немски партньор Бан Техник Вроцлав, специализиран в услугите за заваряване на релси и тежкото железопътно оборудване – благодарение на това ние засилихме потенциала за изпълнение, готови сме да работим в  новата ЕС перспектива. Очевидно е, че непрекъснато наблюдаваме пазара и не казваме „не“ за по-нататъшни придобивания.

– ТРАКЦИЯ присъства в Литва, миналата година отворихте клон в Украйна, офис в България – търсите ли по-силна външна експанзия?

– Искаме Група ТРАКЦИЯ да има силно присъствие на чуждите пазари. Концентрираме се върху съседните страни. Имаме голяма компания в Литва, оттам наблюдаваме балтийските държави – Латвия и Естония. В Швеция дъщерното ни дружество започва да реализира първите много интересни железопътни договори. През изминалите седмици получихме сертификат да работим в Германия. Що се отнася до Украйна – анализираме възможностите на този пазар и всички рискове, свързани с него, защото за нас сигурността на бизнеса е основна. Българският офис беше създаден, за да идентифицира балканския пазар и да следи проектите в Хърватия, Словения и Албания.

– В какви конкретни проекти планирате да участвате в България?

– Интересът ни е към цялата сфера на инфраструктурното строителство. Намерението е да започнем от нещо сравнително по-малко съвместно с местни партньори, да докажем възможностите си, след което да се включим и в по-мащабни проекти.

Коментари от Facebook

Автомобилен транспорт

Край Българово: Откраднаха предпазната ограда на аутобана

Неизвестни апаши задигнали част от предпазната ограда на автомагистрала „Тракия“. Ударът е направен през почивните дни. От пътната агенция увериха, че са предприели незабавни мерки за възстановяване на липсващите 120 метра от съоръжението. Липсата […]

ЖП транспорт

Жп синдикат: БДЖ се източва и се води към фалит

БДЖ се води към умишлен фалит, заявиха от „Първи частен синдикат“ по повод скандалната процедура за ремонт на локомотиви, за която министърът на транспорта Ивайло Московски възложи спешна проверка на процедурата по ЗОП. […]

ЖП транспорт

Моделът на железниците – генерално сбъркан

За разлика от слепия дядо Йоцо от разказа на Иван Вазов, ние, зрящите, виждаме как в днешните времена българската железница се запътва към историята. В последните години тя е популярна […]