Rolls-Royce влиза в битката на „летящите таксита“

Rolls-Royce работи по концепция за “летящо такси”, пълното производство по която твърди, че ще започне в началото на новото десетилетие, пише CNBC.
Британският прозводител подсказа за новата си разработка в Twitter през този уикенд, преди да покаже идеята за превозното средство на Farnborough International Airshow в понеделник.

Rolls-Royce твърди, че в момента търси партньори, с които да изгради корпуса и да разработи част от електрониката.

Компанията заяви, че в летателното средство могат да се поберат четирима или петима пътници. Придвижването ще става с максимална скорост от 400 километра в час на разстояние от около 800 км, сочат документи със спецификациите.

Британската инженерна фирма допълни, че излитането и кацането ще са вертикални, а за целта се използва вече разработена технология за газова турбина, за да се генерира електричество, което премахва необходимостта от зареждане.

Роб Уотсън, който ръководи екипа за електрически разработки на Rolls-Royce, заяви, че проектът е част от тенденцията за електрически превозни средства, която “със сигурност ще е революция”.

Компанията обясни, че концепцията ще бъде адаптирана за личен и обществен транспорт, за логистика или за военно ползване.

Самата идея за летящи коли се развива бързо като авиационните и технологичните фирми се конкурират за превръщането им в реалност. Съоснователят на Google Лари Пейдж, компанията за споделено пътуване Uber, както и Airbus, са само три от компаниите, които са обявили, че работят по проекти в тази област.

Източник: investor.bg

Автомобилен транспорт

Симеон Славчев от Група 5: Без коли в центъра на София при мръсен въздух, помощи за ток, не за дърва

Енергийни помощи за ток и газ, а не на твърдо гориво, подмяна на отоплителните системи на гражданите – където е възможно газифициране и подмяна с отоплителни уреди, които да работят на ток […]

Uncategorized

Високоскоростен влак дерайлира в Анкара

Вискоскоростен влак катастрофира в Анкара. Загинали са най-малко четирима души, 43-има са ранени, съобщи губернаторът на Анкара Васип Шахин. Катастрофата е станала в 6,30 ч. местно време, когато скоростният влак потеглял от […]

Автомобилен транспорт

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел

Българските автомобилни превозвачи подготвят протест в Брюксел заради новия Пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС, обявиха вчера представители на автомобилния бранш след среща с […]