Rolls-Royce влиза в битката на „летящите таксита“

Rolls-Royce работи по концепция за “летящо такси”, пълното производство по която твърди, че ще започне в началото на новото десетилетие, пише CNBC.
Британският прозводител подсказа за новата си разработка в Twitter през този уикенд, преди да покаже идеята за превозното средство на Farnborough International Airshow в понеделник.

Rolls-Royce твърди, че в момента търси партньори, с които да изгради корпуса и да разработи част от електрониката.

Компанията заяви, че в летателното средство могат да се поберат четирима или петима пътници. Придвижването ще става с максимална скорост от 400 километра в час на разстояние от около 800 км, сочат документи със спецификациите.

Британската инженерна фирма допълни, че излитането и кацането ще са вертикални, а за целта се използва вече разработена технология за газова турбина, за да се генерира електричество, което премахва необходимостта от зареждане.

Роб Уотсън, който ръководи екипа за електрически разработки на Rolls-Royce, заяви, че проектът е част от тенденцията за електрически превозни средства, която “със сигурност ще е революция”.

Компанията обясни, че концепцията ще бъде адаптирана за личен и обществен транспорт, за логистика или за военно ползване.

Самата идея за летящи коли се развива бързо като авиационните и технологичните фирми се конкурират за превръщането им в реалност. Съоснователят на Google Лари Пейдж, компанията за споделено пътуване Uber, както и Airbus, са само три от компаниите, които са обявили, че работят по проекти в тази област.

Източник: investor.bg

Анализи

Инициативата „Един пояс, един път“ с положителен ефект върху китайската икономика в труден за Пекин момент

Приходите за китайския бизнес от сключени инженерни проекти в държавите от инициативата „Един пояс, един път“ (ЕПЕП) са се увеличили със 17.8 процента за първата половина на 2018 г., показват […]

Автомобилен транспорт

211 моста в страната плачат за ремонт

211 моста от републиканската ни пътна мрежа се нуждаят от ремонт, стана ясно по време на вчерашното правителствено заседание, което се проведе ден след като край италианския град Генуа рухна […]