Rolls-Royce влиза в битката на „летящите таксита“

Rolls-Royce работи по концепция за “летящо такси”, пълното производство по която твърди, че ще започне в началото на новото десетилетие, пише CNBC.
Британският прозводител подсказа за новата си разработка в Twitter през този уикенд, преди да покаже идеята за превозното средство на Farnborough International Airshow в понеделник.

Rolls-Royce твърди, че в момента търси партньори, с които да изгради корпуса и да разработи част от електрониката.

Компанията заяви, че в летателното средство могат да се поберат четирима или петима пътници. Придвижването ще става с максимална скорост от 400 километра в час на разстояние от около 800 км, сочат документи със спецификациите.

Британската инженерна фирма допълни, че излитането и кацането ще са вертикални, а за целта се използва вече разработена технология за газова турбина, за да се генерира електричество, което премахва необходимостта от зареждане.

Роб Уотсън, който ръководи екипа за електрически разработки на Rolls-Royce, заяви, че проектът е част от тенденцията за електрически превозни средства, която “със сигурност ще е революция”.

Компанията обясни, че концепцията ще бъде адаптирана за личен и обществен транспорт, за логистика или за военно ползване.

Самата идея за летящи коли се развива бързо като авиационните и технологичните фирми се конкурират за превръщането им в реалност. Съоснователят на Google Лари Пейдж, компанията за споделено пътуване Uber, както и Airbus, са само три от компаниите, които са обявили, че работят по проекти в тази област.

Източник: investor.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев, НКЖИ: Ясните правила в корпоративното управление ще намалят политическата намеса в управлението на държавните дружества

Въвеждането на ясни правила в корпоративното управление ще намалят политическата намеса в управлението на държавните дружества, коментира Христо Алексиев, бивш служебен транспортен министър и председател на борда на директорите на […]

ЖП транспорт

Ханс Кристиансен, ОИСР: Не винаги приватизацията е решение за държавните предприятия

Не винаги приватизацията или концесионирането на държавните предприятия е решение за подобряването на тяхното състояние, коментира Ханс Кристиянсен, старши експерт в ОИСР при откриването на кръглата маса „Корпоративно управление, държавни […]

ЖП транспорт

Кръгла маса „Корпоративно управление, държавни предприятия и насоките на ОИСР – българската перспектива”

УНИВЕРСИТЕТЪТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО (УНСС) и ФОРУМЪТ ЗА БАЛКАНСКИ ТРАНСПОРТ И ИНФРАСТРУКТУРА (ФБТИ)     организират КРЪГЛА МАСА  С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „Корпоративно  управление, държавни  предприятия и насоките  на  […]