Автоматичен ограничител на скоростта в колите от 2022 г.

Европейският парламент гласува нов пакет мерки за подобряване на безопасността по пътищата. Един от основните елементи е въвеждането на автоматичен ограничител на скоростта в новите автомобили от 2022 година.

Ограничителите на скоростта ще използват данни от GPS системата и тази за разпознаване на пътните знаци. Определяйки скоростта на автомобила, новата система автоматично ще намалява мощността за двигателя, за да се спазва ограничението на скоростта.

Автоматичният ограничител ще може да се „финтира“ с по-продължително натискане на педала на газта, но системата ще се включва при всяко стартиране на двигателя. Това, обаче, ще е само за малко – след няколко секунди движение с по-висока скорост звуков сигнал и светлинна сигнализация ще ви напомнят, че сте над ограничението.

Когато колата се „разписка“ ще трябва да се върнете в рамките на ограничението, тъй като няма шанс дълго време да издържите на звуците. По подобен начин работят актуалните системи за непоставен предпазен колан. Само че, за разлика от „тарикатския“ похват със закопчаването на колана зад гърба си, тук (засега) няма да има какво да сторите и ще трябва да се съобразите.

От 2022 година новите автомобили ще се предлагат и с още няколко задължителни системи за безопасност като асистент за поддържане на лентата, автоматична аварийна спирачка и т.н. Също така, колите ще имат и „черни кутии“, подобни на тези в самолетите. С тях ще може да се извличат данни, които да помогнат за установяване на причините за даден инцидент.

Новата система за ограничаване на скоростта ще може да бъде дезактивирана още когато закупите новия си автомобил, обясняват от Европейския съвет за безопасност на транспорта, който има грижата да въведе новите изисквания. Сигурни сме, обаче, че това със сигурност ще се отрази на стойността на застраховките на дадения автомобил.

Автомобилен транспорт

Виа Карпатия или как се защитава национален интерес

Пред няколко дни публикувахме информация за официалната подкрепа, която коридорът „Виа Карпатия“ получи от всички страни, през които той преминава, включително и България. Особеното при него е, че той свързва […]

Автомобилен транспорт

Бизнесът със стари коли рухна

Много от търговците на употребявани автомобили са пред фалит, след като от началото на годината бизнесът с вноса на стари коли още повече зацикли. С 9,2 процента са намалели регистрациите в […]