Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени от движение за 6 месеца автомобилите им.

Наказанията са в резултат на съвместната проверка на „Максим“, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на 17 май миналата година на Министерство на транспорта, НАП, прокуратурата и автомобилната инспекция, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Сезирана е Комисията за защита на конкуренцията, от която е образувано производство за проучване на евентуална нелоялна конкуренция.

„Спирането на приложението (бел. ред. – на „Максим“) е на финала“, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред протестиращи срещу компанията таксиметрови шофьори миналата седмица в София.

Върховната административна прокуратура е изискала конкретна информация – за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки. Освен това изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще наложи имуществена санкция и на „Такси Максим“ ЕООД.

Компанията „Максим“ е руска, основана е през 2003 г., а сайтът й има версии на 15 езика, между които и български. Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде обвързан с договор.

Автомобилен транспорт

Виа Карпатия или как се защитава национален интерес

Пред няколко дни публикувахме информация за официалната подкрепа, която коридорът „Виа Карпатия“ получи от всички страни, през които той преминава, включително и България. Особеното при него е, че той свързва […]

Автомобилен транспорт

Бизнесът със стари коли рухна

Много от търговците на употребявани автомобили са пред фалит, след като от началото на годината бизнесът с вноса на стари коли още повече зацикли. С 9,2 процента са намалели регистрациите в […]