Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени от движение за 6 месеца автомобилите им.

Наказанията са в резултат на съвместната проверка на „Максим“, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на 17 май миналата година на Министерство на транспорта, НАП, прокуратурата и автомобилната инспекция, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Сезирана е Комисията за защита на конкуренцията, от която е образувано производство за проучване на евентуална нелоялна конкуренция.

„Спирането на приложението (бел. ред. – на „Максим“) е на финала“, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред протестиращи срещу компанията таксиметрови шофьори миналата седмица в София.

Върховната административна прокуратура е изискала конкретна информация – за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки. Освен това изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще наложи имуществена санкция и на „Такси Максим“ ЕООД.

Компанията „Максим“ е руска, основана е през 2003 г., а сайтът й има версии на 15 езика, между които и български. Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде обвързан с договор.

Автомобилен транспорт

Развитие на инфраструктурните проекти в Турция

Министерството на транспорта и инфраструктурата в Турция, завърши много мега проекти, през последните години и продължава да работи усилено за текущите такива. Между тях са моста Османгази, моста Явуз Султан […]

Въздушен транспорт

Национален борд ще разследва катастрофи с влакове и самолети

Национален борд ще разследва катастрофите със самолети, влакове и кораби. Мярката идва, след като през последните месеци се случиха няколко инцидента с летателни апарати, при които имаше и жертви. Бордът […]

ЖП транспорт

Хаoс във влака на премиера

По правилата установени от редица европейски директиви транспонирани в българското законодателство ясно личи какво може и какво не може да се случва при движението на влаковите композиции. От видеото публикувано […]