Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени от движение за 6 месеца автомобилите им.

Наказанията са в резултат на съвместната проверка на „Максим“, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на 17 май миналата година на Министерство на транспорта, НАП, прокуратурата и автомобилната инспекция, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Сезирана е Комисията за защита на конкуренцията, от която е образувано производство за проучване на евентуална нелоялна конкуренция.

„Спирането на приложението (бел. ред. – на „Максим“) е на финала“, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред протестиращи срещу компанията таксиметрови шофьори миналата седмица в София.

Върховната административна прокуратура е изискала конкретна информация – за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки. Освен това изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще наложи имуществена санкция и на „Такси Максим“ ЕООД.

Компанията „Максим“ е руска, основана е през 2003 г., а сайтът й има версии на 15 езика, между които и български. Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде обвързан с договор.

ЖП транспорт

Бъдещето на товарния транспорт: от интермодалност към синхромодалност

Tочно като пътнически транспорт, секторът на товарния транспорт е по средата на пълна промяна. Предизвикателствата и желанията за промяна са големи, тъй като опасенията относно изменението на климата, качеството на […]

Автомобилен транспорт

Иван Петков, общински съветник от БСП – гр. Пловдив: Бъдещето на пловдивския градски транспорт е в електрическите автобуси

Господин Петков, накъде трябва да се развива транспортът в Пловдив след местните избори? Най-важната задача пред новия кмет ще бъде изградената транспортна система да заработи. Трябва да могат да се […]