АПИ ще разпространява тол „машинките“

truck passing through a toll gate on a highway (motion blurred image; color toned image)

Агенция „Пътна инфраструктура“ще поддържа системите за продажба на електронни винетки и маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуване.

АПИ ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще организира разпространяването и поддръжката на бордови устройства, отговарящи на съответните технически изисквания за целите на тол таксуването. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата, публикуван за обществено обсъждане.

Чрез предложените от министерството на регионалното развитие и благоустройството промени подзаконовият нормативен акт ще бъде приведен в съответствие с последното изменение на Закона за пътищата.

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси – електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и ще контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 г., когато хартиените винетни лепенки ще бъдат заменени с електронни винетки за леки автомобили. Такива ще плащат и превозните средства с тегло над 3,5 тона до 16 август 2019 г., след което те ще плащат само пътна такса. От следващата година водачите на леки автомобили, на които им се налага да пътуват рядко, ще могат да плащат и винетка за почивните дни, която ще важи за периода от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя и ще бъде с цена 10 лв.

С постановлението се отменят разпоредбите, засягащи издаването на хартиени винетни лепенки. Проектът за изменение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата може да бъде намерен на интернет страниците на министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в Портала за обществени консултации.

Източник: списание Камиони

ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]