БДЖ награди служителка, дала на болен пътник от собствените си лекарства

Ръководството на БДЖ ще награди служителка, която бе похвалена за отношението си към болен пътник в социалните мрежи от други пътуващи във влака.

На 13 март Юлиан М. публикува следния текст в една от големите железничарски групи:

„Понеже тук е най – удачното място, искам и тук да поздравя един служител. Историята е следната. Влакът е БВ 3621 по направление София – Карлово – Бургас, от гара Казичене се качи пътник, претърпял не отдавна катастрофа и със силни болки по тялото. При проверката, началник влака виждайки неговото състояние, и как на всяко движение въпросния пътник изпитва силни болки, го попита потърсил ли е медицинска помощ, прояви съчувствие, тъй като сподели, че е преминала през същото и предложи да му даде болкоуспокояващо. Пътникът се съгласи и тя му даде въпросното болкоуспокояващо, но нещата не свършват дотук. Преминавайки по коридора, тя отвори вратата на нашето купе и го попита как е, по-добре ли се чувства и още ли изпитва силни болки. Малко по-късно тя дойде и му предложи отново болкоуспокояващо, като след съгласието на пътника тя отиде до своето купе и се върна, за да му даде. Той искаше да ѝ плати, но тя категорично отказваше, като през цялото време беше много учтива и дружелюбна. На мен това ми направи силно впечатление и по едно време отидох при нея в служебното купе, за да изразя впечатлението си и да ѝ благодаря, че има такива хора. Накратко тя каза „Помагаме с каквото можем, хора много, но човеци малко“, за което я подкрепям с две ръце.

Предполагам на някои от присъстващите тук тази публикация ще им се стори излишна, но аз самият съм трогнат от нейното отношение, защото тя можеше съвсем спокойно да му напише билета и да продължи да изпълнява задълженията си, но предпочете да помогне с каквото може и да се погрижи за него, а тези неща днес вече са от много важно значение.

Нека тази жена бъде пример за всички нас и да не забравяме, че всеки може да попадне в ситуацията, в която да се нуждае от чужда помощ, а на никого не би му станало приятно да бъде игнориран.

Ако началник влака чете тази публикация – отново БЛАГОДАРЯ! 🙂

След като публикацията бе харесана от над 500 човека се свързахме с ръководството на БДЖ, които успяха по описанието, дадено от Юлиан да намерят коя е тази служителка. Оказа се, че нейното име е Мариана Величкова от Превозната служба в Бургас. Тя ще бъде наградена с грамота и парична награда от управителя на БДЖ – Пътнически превози, но най-голямата й награда са стотиците похвали и поздравления от колеги и пътници в социалните мрежи, към които се присъединява и Транспортал..

„Това, което е направила Мариана е едно чудесно човешко отношение към пътниците и е една много добра реклама на БДЖ. Този модел на поведение е пример за новата корпоративна култура, която ще се стремим да налагаме за в бъдеще“, коментира Петко Петков, член на Съвета на директорите на БДЖ, чиято кариера в компанията е започнала преди близо 30 години точно като началник на влак.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]