БДЖ продава запазени места фантоми

Липсата на подвижен състав води до куриозни случаи в железницата. По гишетата на гарите продават запазени места първа класа, но без да ги има вагоните, оплака се читател на „Монитор“. Случаят е от края на миналия месец, когато пътник си купува запазено място в първа класа на влака София – Враца. 

На коловоза разбира, че вагон като изписания на билета няма. Обръща се за съдействие към кондуктора, но той любезно насочва пътника към втора класа, за да си намери място в друг вагон. Подобни случаи са ежедневие, коментираха от БДЖ. Причината е постоянна липса на 30 – 40 вагона на ден.

Често в композицията трябва да има вагон първа класа, но поради недостига се налага да се добавят допълнително от по-ниска. От железниците съветват пътниците при подобни случаи да се обръщат към тях на мейл signal@bdz.bg или тел. 070010200, за да компенсират неудобството.

Най-често оплакванията са заради закъсненията, тогава държавният превозвач обезщетява недоволните с билет по желана дестинация. Редовно сигнали се получават за дублирани места или препълнени вагони. Практика, която БДЖ се опитва да спре чрез покупката на нови и стари вагони, обясняват още от железницата.

За да повишат удобството от БДЖ са пуснали в движение пет обновени бистра вагони.

Четири от тях с по линиите до Бургас и Варна последният е за родопската теснолинейка. Припомняме, че „БДЖ Пътнически превози“ обяви поръчка за 40 нови вагона с прогнозната стойност 76,7 млн. лв. без ДДС. Скоро се очаква да бъде пуснат и търг за 10 локомотива, като средната цена на една нова машина е около 5 млн. лева. Обществената поръчка за пътнически вагони предвижда 22 от новите 40 вагона да са втора класа. От тях 8 ще са достъпни и за хора с намалена подвижност. Първокласните вагони ще бъдат 10, а останалите 8 ще са вагон-бистра. Новите пътнически вагони на БДЖ ще са салонен тип, с маси, контакти и wi-fi. Във вагон-ресторантите обаче ще имат и купета.

Влакът от Бургас за София ще тръгва с час по рано. От вчера бързият влак „Слънчев бряг” № 8602 от Бургас за София ще заминава със 65 минути по-рано от гара Бургас, т.е. в 15:25 ч., вместо както досега в 16:30 ч. Промяната е свързана с осигуряване на възможност за осъществяване на удобни връзки с други влакове, както и с по-ранното пристигане на бързия влак в удобно време в Централна гара София, коментираха от БДЖ. Подробна информация за въведените промени в разписанието на влаковете, клиентите на БДЖ могат да получат от елекронния пътеводител на официалната интернет страница на превозвач, както и от билетните каси и гишетата „Информация” в гарите.

Източник: https://www.monitor.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]