БДЖ продава запазени места фантоми

Липсата на подвижен състав води до куриозни случаи в железницата. По гишетата на гарите продават запазени места първа класа, но без да ги има вагоните, оплака се читател на „Монитор“. Случаят е от края на миналия месец, когато пътник си купува запазено място в първа класа на влака София – Враца. 

На коловоза разбира, че вагон като изписания на билета няма. Обръща се за съдействие към кондуктора, но той любезно насочва пътника към втора класа, за да си намери място в друг вагон. Подобни случаи са ежедневие, коментираха от БДЖ. Причината е постоянна липса на 30 – 40 вагона на ден.

Често в композицията трябва да има вагон първа класа, но поради недостига се налага да се добавят допълнително от по-ниска. От железниците съветват пътниците при подобни случаи да се обръщат към тях на мейл signal@bdz.bg или тел. 070010200, за да компенсират неудобството.

Най-често оплакванията са заради закъсненията, тогава държавният превозвач обезщетява недоволните с билет по желана дестинация. Редовно сигнали се получават за дублирани места или препълнени вагони. Практика, която БДЖ се опитва да спре чрез покупката на нови и стари вагони, обясняват още от железницата.

За да повишат удобството от БДЖ са пуснали в движение пет обновени бистра вагони.

Четири от тях с по линиите до Бургас и Варна последният е за родопската теснолинейка. Припомняме, че „БДЖ Пътнически превози“ обяви поръчка за 40 нови вагона с прогнозната стойност 76,7 млн. лв. без ДДС. Скоро се очаква да бъде пуснат и търг за 10 локомотива, като средната цена на една нова машина е около 5 млн. лева. Обществената поръчка за пътнически вагони предвижда 22 от новите 40 вагона да са втора класа. От тях 8 ще са достъпни и за хора с намалена подвижност. Първокласните вагони ще бъдат 10, а останалите 8 ще са вагон-бистра. Новите пътнически вагони на БДЖ ще са салонен тип, с маси, контакти и wi-fi. Във вагон-ресторантите обаче ще имат и купета.

Влакът от Бургас за София ще тръгва с час по рано. От вчера бързият влак „Слънчев бряг” № 8602 от Бургас за София ще заминава със 65 минути по-рано от гара Бургас, т.е. в 15:25 ч., вместо както досега в 16:30 ч. Промяната е свързана с осигуряване на възможност за осъществяване на удобни връзки с други влакове, както и с по-ранното пристигане на бързия влак в удобно време в Централна гара София, коментираха от БДЖ. Подробна информация за въведените промени в разписанието на влаковете, клиентите на БДЖ могат да получат от елекронния пътеводител на официалната интернет страница на превозвач, както и от билетните каси и гишетата „Информация” в гарите.

Източник: https://www.monitor.bg

Градски транспорт

През декември приключва строителството на първите 8 станции от третия лъч на метрото в София

През декември ще приключи окончателно строителството на първите осем станции от третата метролиния в София, съобщи пред „Труд“ инж. Стоян Братоев, директор на столичния метрополитен. Трасето от осем километра започва от бул. […]

Инфраструктура

Информация за 27 348 км от съществуващата инфраструктура в България вече се поддържа цифрово в ГИС платформа „Единна информационна точка“

Това стана ясно на Световния ГИС Ден, който беше официално открит у нас от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков За 21-ва година България отбелязва Световния ден […]

ЖП транспорт

БДЖ стяга стари „Шкоди“ за 20 млн. лева

БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД е пуснало очаквания търг за основен ремонт на 10 електрически локомотива. Срещу над 20 млн. лв. с ДДС търси бързо обновяване на машините от сериите […]