БДЖ рестартира забатачен търг: 137 млн. лева без ДДС са за Алстом или Щадлер

Новото ръководство на БДЖ реши да поднови една от най-съмнителните обществените поръчки на бившето ръководство на компанията – за ремонта на електрическите и дизеловите мотриси „Дезиро“ на „Сименс“.

Процедурата, която се точи от началото на януари 2017 година, е с внушителния бюджет от 137 милиона лева.

След освобождаването на предишния борд на директорите, жп превозвача, новият мениджмънт дълго умуваше дали да не спре обществената поръчка и дали да не я раздели на четири отделни лота, което щеше да ускори много изпълнението ѝ. Реалността обаче е друга – през последните седмици явно интересите сделката да продължи по схемата „Владко и Велко“ са надделели.

В последния работен ден на миналата седмица – четвъртък, „БДЖ-Пътнически преводи“ са взели решение да започнат директни преговори за ремонта на мотрисите „Сименс“ с две компании – румънския клон на френския гигант „Алстом“ и унгарското поделение на швейцалската „Щадлер“.

На основание чл. 55, ал. 2 те са поканени в 60-дневен срок да подадат първоначални оферти за участие в процедурата, от която на по-ранен етап бяха отстранени самият доставчик на влаковете „Сименс“ и българския жп завод „Експрес Сервиз“-Русе.

За 24 юли БДЖ са насрочили отварянето на първоначалните оферти на двамата участници допуснати до прякото договаряне. Те трябва да са валидни за срок от поне 6 месеца след датата на подаване на предложенията.

Според източници на OFFNews двете компании, поканени за участие в процедурата, вече са се срещали с ръководството на БДЖ. Имало е и заплаха със съдебно обжалване, в случай че сегашната процедура за ремонта на „Дезирата“ бъде спряна. Любопитното е, че и двата европейски производителя са били придружени от един и същ български представител – мениджър на компанията „Жп Тракция“, която през последните години спечели по доста интересен начин милионни поръчки на националния превозвач.

offnews.bg

Автомобилен транспорт

Развитие на инфраструктурните проекти в Турция

Министерството на транспорта и инфраструктурата в Турция, завърши много мега проекти, през последните години и продължава да работи усилено за текущите такива. Между тях са моста Османгази, моста Явуз Султан […]

Въздушен транспорт

Национален борд ще разследва катастрофи с влакове и самолети

Национален борд ще разследва катастрофите със самолети, влакове и кораби. Мярката идва, след като през последните месеци се случиха няколко инцидента с летателни апарати, при които имаше и жертви. Бордът […]

ЖП транспорт

Хаoс във влака на премиера

По правилата установени от редица европейски директиви транспонирани в българското законодателство ясно личи какво може и какво не може да се случва при движението на влаковите композиции. От видеото публикувано […]