БДЖ се раздели с 81-годишния Йордан Мирчев

Йордан Мирчев
Йордан Мирчев

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев освободи 81-годишния инж. Йордан Мирчев от длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД. Това стана точно три месеца, след като Мирчев беше назначен от Събев да ръководи железницата с публични обещания за грандиозни реформи.

Назначаването и освобождаването на Йордан Мирчев не е нито първото, няма да е и последното неадекватно кадрово решение на министър Николай Събев.

Само преди три дни – в петък, 8 април, с протоколно решение Събев скоропостижно освободи от Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ и друго свое „назначение“ – Кирил Савов Григоров.

А още малко по-рано, министър „Еконт“ призна още два свои кадрови провала – назначи Симеон Евтимов за председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“, а Любомир Сяров – за редови член на директорския борд, след което ги уволни. В рамките на 40 календарни дни…

И докато за Мирчев и Евтимов в железничарските среди масово се питаха защо изобщо са били назначени, то с освобождаването на Любомир Сяров – специалист по логистика, държавната железница по-скоро загуби някакви възможности за увеличаване на директните си контакти с товародателите.

Като с носна кърпичка министър „Еконт“ се отнесе и с бившия изпълнителен директор на „БДЖ – Пътнически превози“ Константин Азов: само няколко дни след назначаването му, в социалните мрежи бе качено видео на заснежен коридор в пътнически вагон и… човекът тутакси бе уволнен.

По лична молба на Николай Събев, само след около два месеца служба премиерът Кирил Петков освободи от поста заместник-министър на транспорта и Илия Илиев. И то точно тогава, когато вече беше обиколил всички поделения на БДЖ в страната и беше се запознал с болките, желанията и предложенията на работещите в железопътната компания.

По информация на „БАНКЕРЪ“, за изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ вече е назначен досегашният управител на „БДЖ – Товарни превози“ инж. Ангел Стоянов. Според запознати, той е един от последните експерти железничари, останали на работа в компанията.

Банкер

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]