БДЖ се раздели с 81-годишния Йордан Мирчев

Йордан Мирчев
Йордан Мирчев

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев освободи 81-годишния инж. Йордан Мирчев от длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД. Това стана точно три месеца, след като Мирчев беше назначен от Събев да ръководи железницата с публични обещания за грандиозни реформи.

Назначаването и освобождаването на Йордан Мирчев не е нито първото, няма да е и последното неадекватно кадрово решение на министър Николай Събев.

Само преди три дни – в петък, 8 април, с протоколно решение Събев скоропостижно освободи от Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ и друго свое „назначение“ – Кирил Савов Григоров.

А още малко по-рано, министър „Еконт“ призна още два свои кадрови провала – назначи Симеон Евтимов за председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“, а Любомир Сяров – за редови член на директорския борд, след което ги уволни. В рамките на 40 календарни дни…

И докато за Мирчев и Евтимов в железничарските среди масово се питаха защо изобщо са били назначени, то с освобождаването на Любомир Сяров – специалист по логистика, държавната железница по-скоро загуби някакви възможности за увеличаване на директните си контакти с товародателите.

Като с носна кърпичка министър „Еконт“ се отнесе и с бившия изпълнителен директор на „БДЖ – Пътнически превози“ Константин Азов: само няколко дни след назначаването му, в социалните мрежи бе качено видео на заснежен коридор в пътнически вагон и… човекът тутакси бе уволнен.

По лична молба на Николай Събев, само след около два месеца служба премиерът Кирил Петков освободи от поста заместник-министър на транспорта и Илия Илиев. И то точно тогава, когато вече беше обиколил всички поделения на БДЖ в страната и беше се запознал с болките, желанията и предложенията на работещите в железопътната компания.

По информация на „БАНКЕРЪ“, за изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ вече е назначен досегашният управител на „БДЖ – Товарни превози“ инж. Ангел Стоянов. Според запознати, той е един от последните експерти железничари, останали на работа в компанията.

Банкер

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]