БДЖ стяга стари „Шкоди“ за 20 млн. лева

БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД е пуснало очаквания търг за основен ремонт на 10 електрически локомотива. Срещу над 20 млн. лв. с ДДС търси бързо обновяване на машините от сериите 4400 на „Шкода“. Освен това тръгва и търгът за закупуването на 30 броя стари пътнически вагони, показва проверка в страницата на дружеството.

Поръчките са част от плана на министерството на транспорта за тотално реновиране на влаковия състав на БДЖ до 2024 г., когато договорът на дружеството с държавата приключва и ще трябва да се конкурира на свободния пазар. Необходимостта от реновиниране на старите „Шкоди“ е заради всекидневното забавяне на разписанието заради липсата на машини. Само на около 20% или един от пет локомотива на БДЖ не им предстои ремонт и могат да се смятат за напълно изправни. Максималният срок, в който всичко трябва да е готово, не трябва да надхвърля 120 дни. Освен това изпълнителят е длъжен да предостави гаранция от 500000 км. или 36 месеца в зависимост кое настъпи първо.

Втората поръчка, обявена на 10 ноември, е за употребявани вагона и е на стойност от малко над 2 млн. лв. Родните железници искат да вземат 30 немски вагона, произвеждани в периода 1959 – 1980 г. Тази бройка включва 13 смесени (първа и втора класа) и 17 второкласни вагона, от които някои имат място за превоз на велосипеди. Срокът, в който желаещите да доставят вагоните  изпратят своите оферти вместо нормалните 30 дни, както е традиционно, те ще имат само 15 дни. Забързването от страна БДЖ се дължи на нуждата от допълнителни вагони в пътническия състав на БДЖ е от спешен порядък. Дружеството е задължено да поддържа 296 технически изправни вагона.

но към момента те са били само 263. В условията за участие в поръчката пише, че могат да кандидатстват всяко българско или чуждестранно лице, но няма да се допускат такива, които са регистрирани в юрисдикции с префенциални данъчни режими.

В началото на този месец БДЖ обяви обществена поръчка за други 40, но нови вагона на стойност над 75 млн. лв. без ДДС. В 8 от вагоните трябваше да имат задължително и бистра.

Източник: в.Монитор

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]