БДЖ търси електроенергия по 230 лв. за мегаватчас

„БДЖ-Пътнически превози“ обнародва в 13.41 ч. днес процедура за избор на доставчик на електрическа енергия и координатор на балансираща група за едногодишен период. Поръчката е за доставка на общо 150 280 МВтч и е на прогнозна стойност 34.564 млн. лв. без ДДС. Това прави точно 230 лв. на МВтч, което е над 4.6 пъти повече от постигнатата днес цена на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за базовата електроенергия на пазара „ден напред” от 50.23 лв. за мегаватчас.

Учудващото е, че дори цената на пиковата енергия, постигната на БНЕБ днес, е само 64.27 лв./МВтч.

Разбира се, в общата стойност от 34.564 млн. лв. е включена и цена за балансиране, но въпреки това, според енергийни експерти, сумата надвишава близо два пъти нормалната пазарна цена.

Припомняме, че цена за доставка на електроенергия за „БДЖ-Пътнически превози” от 94.73 лв./МВтч точно преди две години доведе до питане в Народното събрание и скара жестоко управляващи и опозиция. А по данни на НСИ пазарните цени на електроенергията за средни небитови консуматори от 2018 г. насам са се изменили с малко под 10%.

Така че би следвало сега цена на тока от 104 лв. за БДЖ-ПП да предизвика буря в пленарната зала, а при 230 лв./МВтч можем да станем свидетели и на сериозно парламентарно сътресение.

economic.bg

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]