Брекзит удря транспортния сектор

Германия, Франция и държавите от Бенелюкс са повлияни от забавянето на световната икономика. Това показват текущите данни от транспортния барометър TIMOCOM, които компанията използва, за да документира транспортните оферти и заявки на най-голямата товарна борса в Европа.

[✕]

Броят на предлаганите товари на пазара чрез TIMOCOM от началото на април до края на юни 2019 г. е с 20 процента по-малък в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

„Протекционистката икономическа политика на правителството на САЩ възпрепятства световната търговия, което от своя страна намалява количеството изнесени стоки. Страните с експортна ориентация като Германия, Франция и държавите от Бенелюкс търпят най-тежките последствия “, заяви бизнес анализаторът на TIMOCOM Дейвид Муг.

Смарт приложението за товарни превози е отчело 21 817 810 заявки през второто тримесечие на 2019 година. Броят на офертите за същия период на миналата година е бил 27 565 605. Спадът до голяма степен се отразява на промишления транспорт, инвестиционните стоки и на доставчиците като цяло.

Брекзит също оказва своето влияние. Първото тримесечие транспортът до Великобритания е увеличен, тъй като компаниите са увеличили складовите си запаси, но в последствие се наблюдава спад на пазара. Нивата на износа от Европа за Великобритания през второто тримесечие са намалели с 56% в сравнение със същото тримесечие на миналата година, по данните на TIMOCOM. Италия, Испания, Португалия и Гърция са транспортирали значително повече стоки до други европейски страни през второто тримесечие, отколкото през предходната година, и отчитат ръст от 21%.

Транспортният барометър е инструмент, използван от компанията за анализиране на тримесечните резултати и тенденциите в търсенето на транспорт на товарната борса. Той е част от TIMOCOM Smart Logistics System. С над 130 000 потребители и до 750 000 международни предложения за превоз на товари, TIMOCOM е най-голямата дигитална система за автомобилен превоз на стоки в Европа.

Източник: Kamioni.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]