БСП: АПИ се подиграва с българските граждани

АПИ се опитва да прикрие случая с проверка в независима европейска лобаротория на българските пътища и магистрали и открито се подиграва с българските избиратели. Това заяви евродепутатът от БСП Елена Йончева на пресконференция в централата на партията. Тя обясни, че и досега Пътната агенция отказва да даде разрешение за взимане на вертикални проби на ядки на българските магистрали и пътища и тяхното предоставяне в независима европейска лаборатория. Става дума за пътища, които са строени и ремонтирани през последните пет години.

Вместо разрешение да бъдат взети подобни проби, АПИ ни запознава с проектите на тези точки, но те са необходими едва след като имаме резултати от тях, т.е. след като имаме разрешение за взимане на проби. В противен случай те са безполезни, уточни евродепутатът от левицата. Нямаме съмнение, че по документи пътищата ни, които са строени последните пет години, са в перфектно състояние, както и пътят до Своге, добави още Йончева. Социалистите обаче настояват за лабораторни изследвания, които трябва да покажат дебелината, количеството от материал, отделните пластове на пътната настилка, използването на неподходящи материали и нивото на сцепление.

АПИ изиска от нас да предоставим нашите експерти. Няма закон, който да предвижда това. Ние сме наясно, че давайки им имената на нашите експерти, те ще бъдат подложени на цялата машина за сплашване, с която разполага ГЕРБ. Ще сезираме европейските институции за начина, по който се укрива информация от българския данъкоплатец и българския избирател и от българските народни представители, обеща още Йончева. Евродепутатът от левицата заяви пред медиите, че през следващата седмица ще им бъде предоставена цялата кореспонденция между БСП и АПИ.

Призовавам регионалния министър и председателя на УС на АПИ незабавно да кажат – разрешават или не независима европейска екпертиза на пътищата, добави зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

За осем месеца се смениха трима управители на Агенция „Пътна инфраструктура“. Стоят и се крият, защото ги е страх и знаят истината. Ако не ги е страх, ако са сигурни в качеството на българските пътища, моля, още в рамките на тази седмица, да дадат необходимото разрешeние, заяви Свиленски. Той беше категоричен, че след получаването му в рамките на двадесет и четири часа БСП ще им предостави независимата европейска лаборатория. Всичко, което са поискали – план за организация за движението, всичко е готово и подготвено. Въпросът е за едно разрешение. Истината не е в интерес на БСП, а на българските граждани и на европейските, с чиито средства са построени тези пътища, каза още Свиленски.

Той запозна подробно медиите с хронологията от цялата кореспонденция между левицата и АПИ за последните осем месеца.

ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]