БСП към Московски: Защо дадохте на Крумова и Христова да правят психотестовете за шофьорите

Депутатите от „БСП за България“ Георги Свиленски и Петър Витанов питат транспортния министър Ивайло Московски по какви критерии е избрал Калина Крумова и Антоанета Христова за изпълнители на обществената поръчка за разработването на нови психотестове за шофьори, лишени временно от книжки.

За изпълнението на проекта транспортното министерство дава на Крумова и Христова чрез института, чийто директор е Христова, 378 000 лв. без ДДС. Поръчката е възложена на 26 юни 2017 г. със срок за изпълнение е 18 месеца, като досега е проведен един семинар и са отчетени два документа. Двете дами имат обаче и частно сдружение, а част от дейността му припокрива тази на института. Въпросът е депозиран вчера в НС и трябва да бъде включен в парламентарния контрол.

Социалистите търсят отговор от транспортния шеф заради огромния обществен и медиен интерес. Московски ще трябва да обясни каква точно експертиза имат директорът на Института за изследване на населението Антоанета Христова и бившата депутатка от „Атака“ Калина Крумова, докторант в него и в момента – съветник на вътрешния министър Валентин Радев.

Ръководител на проекта и на самия институт е психологът Антоанета Христова, като в екипа по поръчката влиза и Крумова. Двете бяха съдружнички и в търговското дружество „Институт за политика“, като през ноември 2017 г. Крумова прехвърля дела си на Христова, а в края на май т.г. Христова пък го прехвърли на техния съдружник в сдружението Николай Вълев, шеф на строителната компания „Трейс груп“. Това стана след публикация за дейността на Христова, която противоречи на Устава на БАН и на законите. В УС на НПО-то със същото название освен Христова и Крумова влиза и Десислава Попова. От своя страна Вълев е съдружник в търговско дружество с Христо Ангелков, съпруг на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Преди месец Христова обяви с менторски тон пред  телевизия защо не трябва да се вярва на публикации в медиите, както и че нямало да има никакви парламентарни въпроси за усвояваните от нея и Крумова на пари.

Автомобилен транспорт

Росен Желязков: Яд ни е, можехме да решим въпроса с пакета „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Всеки член на Европейския парламент организира така своя дневен ред, че да присъства на заседание. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков във включване по телефона в сутрешния блок на […]

Автомобилен транспорт

Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени […]

Автомобилен транспорт

Загубихме отлагането на пакет „Мобилност“ с два гласа

Със 156 на 154 гласа България и останалите страни – членки току-що загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“. Това се случи току-що на заседание на Европейския парламент в Страсбург. […]