БСП: След Апартаментгейт идва ли Магистралагейт?

След „Апартаментгейт” идва ли „Магистралагейт”? – това попита председателят на предизборния щаб на „БСП за България” Георги Свиленски по време на пресконференция на „Позитано“ 20.

Той информира, че Европейската сметна палата започва проверка на българските пътища и магистрали.

По думите му на прага на Европейските избори ГЕРБ получава нов европейски шамар.

Свиленски акцентира, че от 2017 г. БСП е внесла сигнали в българската прокуратура за съмнения при разходване на средствата за българските автомагистрали, както и за качеството на построените пътища:

„От 2017г. до днес сме внесли 3 писма до АПИ с искане за проверка на българските пътища. Бяхме им посочили 46 точки, 46 места, които според специалисти са опасни и създават опасност за българските граждани, пътуващи по тези пътища”.

Свиленски обясни, че в отговор на тези искове, от БСП за пореден път са получили писмо от АПИ, с което се обяснява, че трябва да изчакат още няколко седмици, за да получат съдействие по тази проверка:

„Само че Европейската сметна палата няма да ги чака. Европейската сметна палата взема това решение и проверка ще има. Колкото и да се опитват да скрият кражбите от българските пътища, те ще станат явни. Българското общество ще разбере защо пътищата на българина са некачествени и скъпи, а апартаментите на управляващите – евтини”.

По време на пресконференцията Свиленски засегна и проблема за използването на държавен ресурс при водене на предизборна кампания:

„В качеството му на министър-председател и на председател на предизборния щаб на голямата коалиция, г-н Борисов не спира да използва държавен ресурс за водене на предизборна кампания. Той трябва да се оттегли от поста министър-председател до европейските избори, да излезе в отпуск”

БСП ще внесат сигнал до ЦИК и СЕМ, за да вземат съответните институции отношение по този въпрос:

„До ЦИК – за това, че г-н Борисов е в конфликт на интереси, а до СЕМ – за това, че българските медии отразяват неговите посещения, които на практика са предизборна кампания”

ЖП транспорт

АКТИВНА ИСТОРИЧЕСКА КАРТА Железопътни линии 1860-1974 г.

Защо направихме карта за ЖП линиите? Защото железопътните линии са първата стратегическа инфраструктура по българските земи. В годините преди и след Освобождението ЖП инфраструктурата има основна роля за усвояване на […]

Автомобилен транспорт

Товарните превози намаляват с 9.3 на сто през първото тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2019 г. превозените товари и извършената работа от товарния сухопътен […]