България и РСМ подписаха пореден меморандум за железопътния Коридор 8

Няколко двустранни споразумения за сътрудничество в различни области подписаха днес ресорните министри в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония, което се провежда в София.

Министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и Николай Събев подписаха два документа, които укрепват инфраструктурната връзка между двете страни – за ж.п. Коридор 8 и за директната въздушна линия София – Скопие.

По-конкретно, беше подписан Меморандум за развитие на железопътната връзка Скопие – София, чрез създаване на съвместна работна група, с цел ускоряване на изграждането на ж.п. коридор 8 и Инициативата за създаване на авиолиния София – Скопие .

Коридор 8 ще бъде една от основните теми, по които ще работи в предстоящия период конкретната работна група, която се занимава с инфраструктура, а както обяви днес северномакедонският премиер Димитър Ковачевски при откриването на междуправителствената сесия, ще се работи по всички части на този коридор: и пътя, и железопътната линия, както и в областта на телекомуникациите.

По-рано Бочварски заяви, че до средата на 2023 г. трябва да приключи изграждането на Коридор 8 от македонска страна, т.е. скоростната магистрала Ранковце-Крива Паланка, третото платно за Деве баир и пълната рехабилитация на съществуващия път, с което ще има изцяло нов Коридор 8, от Скопие до границата с България. Това ще бъде инвестиция от 100 милиона евро. Министърът обяви още, че новият начин на сътрудничество ще ускори динамиката на железницата към България.

Директната авиолиния обяви българският премиер Петков по време на посещението си в Скопие, като подчерта, че в срок от един месец ще бъдат направени всички анализи и оценки, а вече след 60 дни този проект ще бъде реализиран.

По-рано Бочварски каза, че ще се търси компания, която да реализира рентабилни маршрути, като Скопие-София-Атина, за да се избегне субсидирането й.

Споменава се българската компания „Гъливер“, както и фактът, че това са нискотарифни полети, които допълнително ще направят атрактивна междусистемна връзка за полети до Канада и САЩ, но Бочварски не назовава конкретика и казва, че всички опции са отворени. Той подчертава, че първо ще разговаря с оператори, които трябва да са финансово жизнеспособни.

Бочварски и Събев подписаха днес в София Меморандум за либерализация на стоки за и от трети страни.

Селското стопанство и икономиката са сред секторите, по които ще се работи интензивно през предстоящия период. Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на селското стопанство, аграрните науки, селските райони и горското стопанство подписаха днес министрите на земеделието на Северна Македония и България Люпчо Николовски и Иван Иванов.

Министрите на икономиката на двете страни Крешник Бектеши и Даниел Лорер отново подписаха Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството на Република Северна Македония.

Автомобилен транспорт

Блокади и протести на превозвачите в страната (ОБЗОР)

Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната. Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и […]

Автомобилен транспорт

„Спаси София“ за протеста на градския транспорт: Къде бяхте 15 години и защо не протестирахте срещу системната разруха в тази сфера

Уважаеми служители на общинските транспортни дружества, “Спаси София” защитава всяко независимо участие на гражданите във функционирането на институциите като коректив на порочни и корупционни практики. Ние винаги сме ценили вашата […]

Автомобилен транспорт

Събев към шофьорите: Драги колеги, вие сте използвани, за да падне правителството

Драги колеги, вие сте използвани да вдигнете температурата на напрежението, така че правителството да падне –  така транспортният министър Николай Събев се обърна към българските превозвачи, най-вече към шофьорите във […]