България ще настоява за преразглеждане на пакет „Мобилност”

България ще настоява за преразглеждане на споразумението за пакет „Мобилност”, заяви транспортният министър Росен Желязков на извънреден брифинг, агенция БГНЕС.

„Връщането на камиона е непропорционална и дискриминационна мярка, както връщането на водача и хибридния модел. Това са моментите в пакет „Мобилност”, по които България ще настоява за преразглеждане. Ще търсим арбитирането на съда”, съобщи Желязков.

„Става дума за едно голямо противоречие.

От една страна говорим за подобряване на Европа, за зелена мобилност, а действаме наопаки и увеличаваме вредните емисии”, коментира още транспортният министър.

По-рано днес европейските институции се споразумяха по два от най-спорните въпроси на пакета „Мобилност”, на които България се противопоставя. Става въпрос за връщането на камионите и условията за шофьорите им.

Според договорката машините ще трябва да се връщат в държавата, в която са регистрирани на всеки 8 седмици, а шофьорите – на всеки 4. Освен това, водачите няма да имат право да спят в кабините повече от 45 часа. В случай че се наложи, те трябва да отидат на хотел, който да се плати от работодателя им.

Междувременно беше съобщено, че автобусните превозвачи у нас ще протестират от петък, 13 декември.

Фирмите са недоволни от въвеждането на толсистемата, в която попадат и те, въпреки че трябваше да бъдат изключени. Символичният протест на превозвачите ще стане ефективен от 13 януари 2020 г.

„Превозвачите са заявили символични протестни действия до 13 януари. В този период ние продължаваме разговорите и вярвам, че ще намерим добра чуваемост”, каза още Желязков.

„Все още се преговаря с всички превозвачи – и автобусните, и товарните, по отношение параметрите, обхвата и цените на толсистемата”, каза транспортният министър в късния следобед в четвъртък и уточни, че тези разговори се водят от регионалното министерство.

Източник: Vesti.bg

ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]