България ще става лидер при електрическите камиони

България ще е сред водещите производители на електрически камиони в близко бъдеще, едно високотехнологично и иновативно производство. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при представянето на електромобила Sevic v500e в Пловдив. Той е сглобен в града и вече е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за движение по пътищата на Европа, предава БТА.

Българските електрически камиони ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници. Първите 500 броя вече са факт и са предназначени за износ. Огромен интерес има към тях в Западна Европа и САЩ. Батерията им позволява пробег от 300 км и товаримост до 600 кг.

Намеренията на компанията производител са за построяване на нова фабрика за още 20 милиона лева, в която да се произвеждат близо 1000 броя на година. Цената е електромобила е от 20 000 до 24 000 евро и вече има интерес към него за търговия, социален патронаж, поддръжка на паркове и градини. 

Министър Лорер беше на посещение в Пловдив заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов за среща с представители на най-големите инвеститори в Тракия икономическа зона. 

До края на март в министерството на иновациите и растежа ще заработи нова мярка за енергийно ефективни технологии, насочена към малки и средни предприятия. Мярката е безвъзмездна грантова е и от 140 милиона лева, а в момента текат интензивни преговори с Европейската комисия за нейното увеличаване за България, така че вероятно тя ще нарасне с още няколко десетки милиона лева, обяви министър Лорер.

До 2040 година Тракия икономическа зона е поела ангажимент да стане въглеродно неутрална, съобщи директорът на зоната Пламен Панчев. Това е стратегия от 12 проекта, като във всеки от тях има технологична и социална част. Панчев обясни, че стратегията ще се изпълнява на три етапа – до 2025 година на компаниите ще бъде дадена 40 процента възобновяема енергия, до 2030 година – 60 на сто, а през 2040 година – 100 процента.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]