България ще става лидер при електрическите камиони

България ще е сред водещите производители на електрически камиони в близко бъдеще, едно високотехнологично и иновативно производство. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при представянето на електромобила Sevic v500e в Пловдив. Той е сглобен в града и вече е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за движение по пътищата на Европа, предава БТА.

Българските електрически камиони ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници. Първите 500 броя вече са факт и са предназначени за износ. Огромен интерес има към тях в Западна Европа и САЩ. Батерията им позволява пробег от 300 км и товаримост до 600 кг.

Намеренията на компанията производител са за построяване на нова фабрика за още 20 милиона лева, в която да се произвеждат близо 1000 броя на година. Цената е електромобила е от 20 000 до 24 000 евро и вече има интерес към него за търговия, социален патронаж, поддръжка на паркове и градини. 

Министър Лорер беше на посещение в Пловдив заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов за среща с представители на най-големите инвеститори в Тракия икономическа зона. 

До края на март в министерството на иновациите и растежа ще заработи нова мярка за енергийно ефективни технологии, насочена към малки и средни предприятия. Мярката е безвъзмездна грантова е и от 140 милиона лева, а в момента текат интензивни преговори с Европейската комисия за нейното увеличаване за България, така че вероятно тя ще нарасне с още няколко десетки милиона лева, обяви министър Лорер.

До 2040 година Тракия икономическа зона е поела ангажимент да стане въглеродно неутрална, съобщи директорът на зоната Пламен Панчев. Това е стратегия от 12 проекта, като във всеки от тях има технологична и социална част. Панчев обясни, че стратегията ще се изпълнява на три етапа – до 2025 година на компаниите ще бъде дадена 40 процента възобновяема енергия, до 2030 година – 60 на сто, а през 2040 година – 100 процента.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]