Варна събира над 300 изявени световни компании в морския бранш

Варна събира над 300 изявени световни компании в морския бранш, които ще участват в Седма международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018″.

Тя се провежда от 21 до 23 май и се организира от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Във проявата вземат участие морски превозвачи, товародатели, логистични компании, оператори на пристанищни терминали, доставчици на пристанищно оборудване и услуги от близо 20 държави.

Сред тях са Италия, Германия, Белгия и Румъния. 7th Black Sea Ports & Shipping 2018 е най-голямото събитие в областта на корабоплаването за Черноморския регион и едно от най-големите и най-престижни международни събития в областта на морския транспорт в световен мащаб.

Eмблематичният форум се провежда за първи път в България, след като постиженията на ДППИ в областта на модернизирането на българските пристанища и на морския транспорт у нас получиха международно признание по време на миналогодишния форум, който се проведе в Батуми, Грузия.

Събитието съвпада с Българското председателство на Съвета на ЕС. Целта е да се анализират най-новите световни проблеми в областта на морския транспорт и логистиката, да се насърчи транспортът на контейнери в Черно море и стратегиите за развитие на транспортния пазар, да се адаптират нови технологии за обработка на контейнерите от Черноморските пристанища и да се повиши конкурентоспособността на портовете в района на базата на регионалното сътрудничество между различните организации.

В рамките на конференцията ще се обсъдят съвременните тенденции в пристанищния бизнес, текущата и прогнозна регионална търговия и ще се направят макро и микроикономически прогнози за развитието на Черноморския регион.

Инициативата „Eдин пояс, eдин път“, известна като Новия път на коприната, ще бъде сред основните теми, които се обсъдят още от световни специалисти в морския бранш по време на проявата. Българските морски пристанища могат да станат буферни хъбове за стоки от Азия, каза по този повод инж. Ангел Забуртов, ген. директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Според него, следващата една година трябва да премине под знака на промени в законодателството, което третира дейността на портовете. В рамките на форума ДП „Пристанищна инфраструктура“ ще представи своите постижения в областта на развитието на морския транспорт – изграждането на едни от най-съвременните системи за управление на корабния трафик, въвеждането на електронното управление в морския и речния транспорт – системите Single Window по море и река, както и предстоящото внедряване на системата за електронен обмен на информация в българските пристанища (Port Community System – PCS).

ЖП транспорт

Национална среща на лицензираните железопътни превозвачи в България

Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ организира Национална среща на лицензираните железопътни превозвачи в България, която ще се проведе на 19.02.2019г. от 10.30 часа във ВТУ „Тодор Каблешков“. Очаква се на […]

ЖП транспорт

Екип на НСлС разследва дерайлирането на влака в Пловдив. „Булмаркет“: Причина за дерайлирането e железния път.

Товарен влак на превозвача „Булмаркет“ с 2 локомотива и 25 вагона с пропан-бутан се е движел от Илиянци към Пловдив. Около 4.15 часа сутринта на 16.02.2019г. на гара Пловдив при […]

ЖП транспорт

Преустановено е движението на влаковете между Пловдив и Филипово

Днес от 04:15 ч. е преустановено е днижението на млаковете между Пловдив и Филипово (направление Пловдив-Карлово). Причината е дерайлиране на първите три вагона на товарна композиция на частен жп превозвач […]