Водородни влакове Breeze тръгват във Великобритания от 2022 година

Водородните влакове биха могли да се движат във Великобритания още през 2022 г., тъй като плановете за въвеждане на технология за горивни клетки в мрежата набират скорост.

Френската железопътна мултинационална компания Alstom и британската компания Eversholt Rail Group представиха дизайна на нов влак за водородни горивни клетки за Обединеното кралство.Влаковете с горивни клетки, наречени Breeze, ще се базират на изпитания British Rail Class 321.
„Технологията за водородните влакове е вълнуваща иновация, която има потенциала да трансформира нашите железопътни линии, да направи пътуванията по-чисти и по-зелени, като намали още повече емисиите на CO2. Работим с индустрията, за да установим как водородните влакове могат да играят важна роля в бъдеще, като предоставяме по-добри услуги на селските и междуградските маршрути“, заяви министърът на железопътния транспорт на Великобритания Андрю Джоунс.

Чрез превръщането на електрическите множествени единици (ЕМУ) в това, което Алстом описва като водородно множество (HMU), базираната в Париж фирма ще комбинира ефективността и практичността на съществуващия подвижен състав с гъвкавостта и екологичните ползи от водородните горивни клетки.

Очаква се работата по преобразуването да се извърши през следващите три години в съоръжението на Alstom Widnes, като първите влакове се очаква да стартират още през 2022 година.

19min.bg

Автомобилен транспорт

Развитие на инфраструктурните проекти в Турция

Министерството на транспорта и инфраструктурата в Турция, завърши много мега проекти, през последните години и продължава да работи усилено за текущите такива. Между тях са моста Османгази, моста Явуз Султан […]

Въздушен транспорт

Национален борд ще разследва катастрофи с влакове и самолети

Национален борд ще разследва катастрофите със самолети, влакове и кораби. Мярката идва, след като през последните месеци се случиха няколко инцидента с летателни апарати, при които имаше и жертви. Бордът […]

ЖП транспорт

Хаoс във влака на премиера

По правилата установени от редица европейски директиви транспонирани в българското законодателство ясно личи какво може и какво не може да се случва при движението на влаковите композиции. От видеото публикувано […]