Водородни влакове Breeze тръгват във Великобритания от 2022 година

Водородните влакове биха могли да се движат във Великобритания още през 2022 г., тъй като плановете за въвеждане на технология за горивни клетки в мрежата набират скорост.

Френската железопътна мултинационална компания Alstom и британската компания Eversholt Rail Group представиха дизайна на нов влак за водородни горивни клетки за Обединеното кралство.Влаковете с горивни клетки, наречени Breeze, ще се базират на изпитания British Rail Class 321.
„Технологията за водородните влакове е вълнуваща иновация, която има потенциала да трансформира нашите железопътни линии, да направи пътуванията по-чисти и по-зелени, като намали още повече емисиите на CO2. Работим с индустрията, за да установим как водородните влакове могат да играят важна роля в бъдеще, като предоставяме по-добри услуги на селските и междуградските маршрути“, заяви министърът на железопътния транспорт на Великобритания Андрю Джоунс.

Чрез превръщането на електрическите множествени единици (ЕМУ) в това, което Алстом описва като водородно множество (HMU), базираната в Париж фирма ще комбинира ефективността и практичността на съществуващия подвижен състав с гъвкавостта и екологичните ползи от водородните горивни клетки.

Очаква се работата по преобразуването да се извърши през следващите три години в съоръжението на Alstom Widnes, като първите влакове се очаква да стартират още през 2022 година.

19min.bg

Автомобилен транспорт

Росен Желязков: Яд ни е, можехме да решим въпроса с пакета „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Всеки член на Европейския парламент организира така своя дневен ред, че да присъства на заседание. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков във включване по телефона в сутрешния блок на […]

Автомобилен транспорт

Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени […]

Автомобилен транспорт

Загубихме отлагането на пакет „Мобилност“ с два гласа

Със 156 на 154 гласа България и останалите страни – членки току-що загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“. Това се случи току-що на заседание на Европейския парламент в Страсбург. […]