В Пловдив градска железница с S-Bahn и Park&Ride система

Дали Пловдив ще има S-Bahn градска железница ? Това ще бъде решено от бъдещите проектанти на новия Общ устройствен план на града. Утре общинските съветници ще гласуват изготвянето на нов ОУП, който трябва да разработи концептуалните рамки за развитието на Пловдив следващите 25 години. В заданието, което ще струва 700 000 лева, трябва да стъпи върху идейната платформа, начертана от „Булплан” и приета от Община Пловдив. В сегашния ОУП е вкаран изграждането на S-Bahn градска железница , а през миналата година Община Пловдив поиска над 10 парцела с площ от над 20 000 кв.м от държавата, за реализирането на проекта.

В плановете на Общината е изграждането на S-Bahn железопътна система, която да бъде ползвана от пловдивчани и по този начин да се намали трафикът, катастрофите и вредните емисии. Транспортната система S-Bahn може да работи както в Пловдив, така и по направленията Пещера, Панагюрище, Карлово, Хисаря, Асеновград. Идеята е отсечката гара Филипово – Централна гара Пловдив (посока север – юг) да се освободи от тежкотоварен жп трафик и да остане единствено за пътници. Ако това се случи, по автономните релсови трасета може да се развива максимална скорост в града около 60 километра в час или средна скорост 32-38 километра в час“, Бъдещият S-Bahn би ползвал около 47 км жп пътища.

Инфраструктурата е собственост на НКЖИ , но ако товарният трафик бъде спрян и трасета се включат в автоматизираното управление на жп трафика, те могат да станат съставна част от мрежата на градския транспорт на Пловдив и да следват неговите правила – светофари и спирки, както е нормално за един град.

Засега не може да прогнозира приблизителната стойност на пловдивския S-Bahn, защото още няма изготвен идеен проект. Инвестиционни усилия ще трябват и за електрическите мотриси и вагони , за местата за прекачване, за местоположението на масовите паркинги и гаражи, свързани със системата Park&Ride (паркирай и пътувай), която би съпътствала въвеждането на S-Bahn.

Общината в Пловдив, проучва европейския опит и и се очаква да обяви конкурс за жп превозвач в който освен БДЖ да участват и други лицензирани в ЕС пътнически превозвачи. Подобен модел функционира много добре във Варшава и много други европейски градове.

Източник: http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=97889

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]

ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]