В Русия се готвят за постепенна забрана на старите автомобили

Властите в Русия подготвят постепенна забрана за шофиране на стари автомобили в страната. Тя ще бъде подкрепена от стимулиране на търсенето и продажбата на нови превозни средства, заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Според него, готвеният мораториум в комбинация с държавна подкрепа ще стимулира растежа на вътрешния пазар. На първо време забраната ще се отнася само за камионите и градския транспорт, а след това ще засегне и автомобилите.

Проблемът с остарелия обществен транспорт е особено остър в някои региони на страната, като на места ситуацията е „трагична“ и е нужна пълна промяна на автопарка. Средната възраст на автомобилите в Русия е 14 години, но в някои райони – като Далечния изток, например, достига 22 години. Освен че замърсяват повече, тези превозни средства стават причина и за много пътно-транспортни произшествия.

Според анализа на агенция Автостат, само от началото на 2021 г. в Русия са регистрирани почти 3 милиона превозни средства на възраст над 35 години. Това е почти пет 5% от общия автопарк в страната.

Автомобилен транспорт

„Спаси София“ показа заплатите на общинските транспортни шефове

Ден след като показаха, че управляващите в София от ГЕРБ организират и участват активно в протеста на работещите в градския транспорт, от организацията „Спаси София“ изнесоха данни за заплатите на […]

Автомобилен транспорт

Елена Борисова, Фейсбук: „Липсата на средства за столичния транспорт“ е зле прикрита манипулация на ГЕРБ

Така наречената липса на средства за градския транспорт на София е една фалшива история, измислена от мнозинството на ГЕРБ в Столичен общински съвет като опит да се изнудва правителството да […]